Deutsche Welle: Angela Merkel găsește cuvintele potrivite la Auschwitz

DE Deutsche Welle | 07.12.2019 - 10:20

Cancelara a folosit vizita la lagărul de exterminare de la Auschwitz pentru a se angaja hotărât în combaterea antisemitismului. Vizita a avut loc într-un moment important pentru comunitatea evreiască din Germania.

SHARE

De mai mulți ani, tot mai multe voci în Germania susțin că trecutul ar trebui dat odată uitării și că ar trebui să se termine și cu sentimentul de vinovăție acumulat de pe urma regimului nazist.

Simultan, se înmulțesc atacurile asupra evreilor din Germania. Cele două aspecte sunt legate desigur unul de celălalt. În urmă cu două luni, două persoane au fost ucise de un extremist de dreapta care a vrut să ia cu asalt o sinagogă din orașul Halle plină cu credincioși de cea mai importantă sărbătoare religioasă pentru evrei. Doar niște circumstanțe fericite au făcut ca o baie de sânge să fie evitată. Evreii din Germania trebuie să se teamă din nou pentru viața lor. Ce adevăr îngrozitor!

Istoria trebuie mereu repovestită

Se potrivește cu personalitatea pragmatică și modestă a cancelarei federale faptul că prima ei vizită la lagărul nazist de exterminare a avut loc la invitația fundației Auschwitz-Birkenau. Fundația are ca scop păstrarea memorialului.

În mod corespunzător, discursul doamnei Merkel s-a bazat pe teza că amintirea și responsabilitatea specială a Germaniei nu se vor încheia niciodată. Istoria trebuie repovestită - "iar și iar, mereu". "Auschwitz a fost un lagăr de exterminare operat de germani." Această responsabilitate va rămâne mereu parte a identității naționale și nu va înceta niciodată să existe.

Toți cei care au vizitat până acum Auschwitz pot să-și imagineze ce greu trebuie să-i fie unei șefe de guvern germane să găsească acolo cuvintele potrivite. Angela Merkel a reușit să o facă. Nu a rămas împietrită de vină, fără cuvinte.

Ci a extras din trecut opțiuni de acțiune foarte clare pentru prezent. Nu ar fi doar retorică, atunci când se atrage azi atenția că intoleranța poate duce la noi crime, a spus Merkel. Și azi sunt la ordinea zilei rasismul și crimele motivate de ură.

Antisemitismul ar amenința în prezent viața evreilor din Germania și Europa. Iar Auschwitz ne obligă pe toți să apărăm demnitatea aproapelui nostru. "Nu avem voie să uităm vreodată, să tragem vreodată linie. Și nici să relativizăm."

Solidaritate cu comunitatea evreiască

Angela Merkel este de 14 ani cancelară a Germaniei iar solidaritatea ei conștientă cu comunitatea evreiască și avertismentele privind ororile naziste au fost o parte solidă din mandatul ei de șefă a guvernului de la Berlin.

S-a aflat de cinci ori în vizită la Memorialul israelian al Holocaustului Yad Vashem, în 2009 a fost alături de președintele american Barack Obama în lagărul de concentrare Buchenwald, în 2013 a vizitat lagărul de la Dachau alături de supraviețuitori ai acestuia, în 2015 a fost din nou la Dachau la împlinirea a 70 de ani de la eliberarea acestui lagăr de exterminare.

Acum s-a aflat în premieră la Auschwitz în calitate de cancelară: la lagărul care simbolizează mai mult decât orice alt loc crimele naziste, o metaforă pentru uciderea industrializată a oamenilor.

Peste un milion de oameni au fost omorâți la Auschwitz. Este supărător și rușinos pentru mine ca cetățean german să afirm că, acum mai mult decât oricând de la crearea Republicii Federale, a fost un semnal important că doamna Merkel s-a deplasat tocmai la Auschwitz.

Acum, într-o perioadă în care antisemitismul și sentimentele naționaliste au revenit în Parlamentul german și redevin acceptabile în societate - acum când evreii se tem din nou pentru viețile lor, pe străzile și în sinagogile din Germania.

____

Comentariu de Ines Pohl, redactor șef Deutsche Welle

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te