Detașamentul „Carpathian Vipers”, cu avioane F-16, va participa la misiuni NATO în Țările Baltice

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.03.2023 - 20:44
Avioane F-16 - Foto: Presamil.ro

Detaşamentul românesc "Carpathian Vipers" al Forţelor Aeriene va participa la misiuni aliate de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice.

SHARE

"Urez succes detaşamentului 'Carpathian Vipers' al Forţelor Aeriene, care, în perioada aprilie - iulie, va participa la misiuni aliate de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice. 

Detașamentul „Carpathian Vipers”, cu avioane F-16, va participa la misiuni NATO în Țările Baltice

Cele patru avioane româneşti de luptă multirol F-16, dislocate astăzi în Lituania, vor contribui, alături de capabilităţi aeriene portugheze, la protejarea integrităţii spaţiului aerian din regiune, prin asigurarea avertizării timpurii şi a intervenţiei pentru clarificarea situaţiei de zbor.

De asemenea, pe durata misiunii, detaşamentele vor fi angajate în exerciţii comune cu structuri aliate şi partenere", a scris şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: VIDEO O mașină a fost aruncată 3 metri în aer, pe autostradă, după ce a lovit o roată „pierdută”

Serviciul NATO de Poliţie Aeriană este parte a efortului comun pentru apărare colectivă.

După prezenţa din 2007, Armata României contribuie din nou la asigurarea acestui serviciu în Ţările Baltice, precizează generalul Petrescu.

"Implicarea susţinută a instituţiei apărării naţionale şi în acest demers operaţional aliat demonstrează determinarea României pentru aplicarea măsurilor de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic", arată şeful SMAp.

Ministerul Apărării Naţionale informa, la începutul lunii martie, că un detaşament format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române va participa la misiunea de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice, în perioada aprilie - iulie.

Citește și: CEC va vinde polițe RCA în colaborare cu Poșta Română: Planul Guvernului pentru piața de asigurări

Obiectivul principal al misiunii desfăşurate în spaţiul aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei este de a preveni încălcarea spaţiului aerian aliat şi de a oferi asistenţă aeronavelor militare şi civile în situaţii de urgenţă apărute în timpul zborului, preciza MApN.

Personalul care va fi dislocat în Lituania, la baza aeriană din Siauliai, provine majoritar din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare "Warhawks" a Bazei 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă".

Comandantul detaşamentului, care poartă simbolic denumirea de "Carpathian Vipers", este comandorul Cosmin Vlad. Acesta este un pilot experimentat, face parte din echipa Statului Major al Forţelor Aeriene şi a reprezentat Forţele Aeriene în numeroase misiuni naţionale şi internaţionale.

Misiunea de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice sub comandă NATO - Baltic Air Policing (BAP), ca parte a supravegherii militare a spaţiului aerian al statelor baltice, se desfăşoară pe baza unui sistem de rotaţie a sarcinilor efectuate de ţările aliate începând din 2004. În 2007, Forţele Aeriene Române au mai participat la această misiune cu patru aeronave MiG-21 LanceR ale Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, potrivit Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te