Destinul Mărioarei Tănase care la 25 de ani cucerea Europa. A murit patru ani mai târziu în accident

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.07.2023 - 18:03
Mărioara Tănase - Foto: Arhiva
Destinul cumplit avut de Mărioara Tănase. Viața artistei s-a oprit brusc la 30 de ani - Foto: Wikipedia / imagine cu caracter ilustrativ

Mărioara Tănase a câștigat popularitate pe latura sa artistică de mică, când a început colaborări cu diferite ansambluri folclorice din țară, din zona Sighișoarei. Viața însă avea alte planuri pentru ea, artista murind fulgerător la doar 29 de ani într-o zi de 27 iulie.

SHARE

Și-a câștigat publicul prin vocea și talentul său înnăscut. Dacă viața ei nu ar fi fost curmată de un șofer neatent, conform criticilor solista ar fi ajuns una dintre marile stele ale folclorului mioritic. 

Inainte să împlinească 25 de ani, artista avusese deja concerte în Italia, Franta, Spania, URSS, iar înainte să moară se pregătea pentru un turneu in SUA si Canada.

Vocea cu care a îndrăgostit lumea 

Încă de la o vârstă fragedă a început colaborarea cu diferitele ansambluri folclorice din zona Sighișoarei, urmând ca la 18 ani să fie angajată a ansamblului folcloric al U.G.S.R. din București.

Astfel, în anul 1958, înregistrează la Radiodifuziunea Română primele cântece, acestea fiind editate și lansate pe piață de casa de discuri Electrecord.

Citește și: Florin Zamfirescu dezvăluie de ce a murit Adrian Pintea, colegul său de cameră. În ce capcană căzuse

A cules cântece și doine de o inestimabilă valoare artistică, din Sighișoara sa natală și din satele limitrofe orașului, pe care le-a valorificat publicului spectator din țară și din afara granițelor, în turnee de mari succese în URSS, Germania, Franța, Italia, Elveția, Iugoslavia, Israel, Ungaria dar și în Asia și Africa. 

Premii internaționale distincte 

Prezentă în diferite concursuri inter-culturale în țară și străinătate, a reușit să câștige valoroase trofee internaționale.

În timpul activităților scenice întreprinse, artista continuă să înregistreze noi melodii la Radiodifuziunea Română și să lanseze discuri împreună cu casa de discuri Electrecord.

După câțiva ani, activează în Ansamblul Rapsodia Română. Împreună cu acest ansamblu, în 1968, Marioara Tănase obține înalta distincție „Templul de Aur” de la Festivalul de Folclor de la Agrigento, Italia, cu piesa „Țarina de la Găina”, care i-a deschis Marioarei o carieră internațională. Dorind să își diversifice repertoriul, artista a imprimat și romanțe.

A colaborat cu compozitorii Richard Stein, Alexandru Corfescu, S. Bolintineanu și cu dirijorii George Vancu, Florian Economu, Victor Predescu, Dinu Stelian și Paraschiv Oprea. 

”Te-ai strecurat în mine, dragoste…”

Avocatul Traian Tănase și Mărioara, cântăreața de muzică populară, s-au căsătorit în anul 1962.

Șapte ani mai târziu însă, artista s-a stins într-un tragic accident de mașină. După moartea artistei, Traian Tănase și-a refăcut viața și s-a însurat cu Ionela Prodan, o altă mare artistă de muzică populară care i-a dăruit două fete. Una dintre ele este Ana Maria Prodan. Ulterior, cei doi s-au despărțit, iar tatăl Anamariei Prodan s-a stins din viață în anul 1992, la vârsta de 54 de ani, în urma unei congestii cerebrale.

Citește și: Văduvă la 43 ani, Marina Voica se recăsătorește cu un bărbat celebru cu 20 de ani mai tânăr

Sfârșitul violent la doar 30 de ani

Înainte să împlinească vârsta de 30 de ani, în data de 27 iunie 1970, Mărioara Tănase a decedat într-un accident rutier. După o frână bruscă, a fost proiectată într-un copac. 

 În ziua când a făcut accident, cântăreața de muzică populară se întorcea din orașul său natal, Sighișoara, unde a fost la rude, în vizită.

Se pregătea să plece într-un turnet în SUA și Canada în perioada respectivă. Însă, în timp ce se întorcea din orașul natal, la Feldioara, mașina în care se afla artista a fost proiectată într-un copac. Artista a decedat la spital și a fost înmormântată în Cimitirul Bellu, Aleea Artiștilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te