Declarația controversată a ministrului Daea, condamnată de SNSPA

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.07.2018 - 17:17
Foto: Inquam Photo/George Călin

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a reacționat la declarația ministrului Petre Daea, condamnând atitudinea acestuia. SNSPA consideră că „este o greșeală impardonabilă, o afirmație necugetată care nu poate fi tratată ca o gafă obișnuită de exprimare”.

SHARE

Potrivit comunicatului emis de Școala de guvernare, orice persoană publică, în special un membru al Guvernului României, „are datoria de a cunoaște și a înțelege semnificația unor evenimente abominabile din istoria umanității, de a respecta memoria milioanelor de oameni care au dispărut fără vină și de a avea un discurs public corespunzător, care să nu arunce în derizoriu manifestări, precum antisemitismului şi rasismul, ce trebuie în permanență dezavuate”.
SNSPA condamnă declarația ministrului deoarece nu își are locul  într-o societate civilizată și reprezintă o lipsă de respect față de drepturile fundamentale ale omului și față de una dintre cele mai mari drame ale istoriei umanității.
”În calitate de Școală de guvernare, SNSPA face apel la toți actorii spațiului public românesc să dea dovadă de (mai multă) responsabilitate și deferență față de trecut”, a mai precizat Școala de guvernare.
Reacția a venit după ce, într-o declarație făcută la Antena 3, ministrul  a susținut că la incinerarea porcilor care au pestă porcină este „ca la Auschwitz”.

Citește și: VIDEO Gafă incredibilă: ministrul Daea compară incinerarea porcilor cu Auschwitz-ul

„Porcii aceștia toți se incinerează, cu condițiile de mediu, cu medicii acolo, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Gândiți-vă că sunt efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă și se pun pe foc”, a declarat Petre Daea, în emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3, la 24 iulie. 

Ulterior, Daea și-a cerut scuze, public, și a declarat că în sufletul său „este foarte multă durere” și  că el doar a vrut să descrie „momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii noștri, cât și cei care gestionează această criză”.

Citește și: Daea, doar o scuză pentru gafa făcută: În sufletul meu este foarte multă durere

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -