De ce vrea un român care trăiește în Spania de 17 ani să se întoarcă acasă? ”Prea multă libertate”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.03.2024 - 16:47
Unii români din Spania vor să revină în România Foto: Unsplash.com - rol ilustrativ

Un român care a trăit 17 ani în Spania vrea să se întoarcă acasă și este dispus să lucreze pe un salariu de 700 de euro pe lună. El consideră că școala de acolo este prea permisivă cu elevii. A fost însă sfătuit să renunțe la idee.

SHARE

După ce a petrecut mulți ani în Spania, un român și-a propus să se întoarcă în țara natală. El spune că are deja tot ce-i trebuie și că el și soția sunt dispuși să lucreze pe salarii de 700 de euro fiecare. Adică aproximativ 3.500 de lei, lunar. 

Omul a precizat că nu îi place școala din Spania, spunând despre aceasta că este prea permisivă cu elevii. 

De ce vrea un român care trăiește în Spania de 17 ani să se întoarcă acasă? ”Prea multă libertate”

Pe un grup destinat românilor din Spania, un bărbat a cerut sfatul în legătură cu o posibilă întoarcere a sa în România. 

”De ceva vreme mă gândesc să mă întorc cu familia în România după 17 ani. Acolo am reușit să îmi iau o casă ,am mașină, am ceva bani strânși, am familia, avem cam tot ce ne trebuie, doar să ne întoarcem și să ne căutăm muncă,.

Înțeleg că este nevoie de forță de forță de muncă. Făcând puțin socotelile, fară să exagerez, dacă găsim 2 locuri se muncă undeva la 700 fiecare, deci1400 în total, nu plătesc chirie, nu am rate la nimic, îmi ies socotelile mai bine decât în Spania.

Prețurile, eu personal, nu le văd mai mari ca în Spania, maxim la fel. Pentru mine Spania adevărată a fost aia între 2002 și 2019.

Citește și: Ciolacu le cere scuze românilor care au plecat la muncă în străinătate: „Îi chem să revină în țară”

Mai am și motive personale să mă întorc în România: Nu îmi place școala de aici, prea multă libertate pentru  tineri, droguri, singurătate, nu merg la o nuntă, la un botez. Imposibil să ajung să cumpăr o casă unde și cum îmi doresc, salariile acoperă greu cheltuielile, iar economic nu mai găsesc rostul, securitatea din ce în ce mai precară etc.
Voi ce părere aveți? E cineva care s-a întors și cum i se pare schimbarea?”, a scris omul pe Facebook.

Mesajul său a avut sute de reacții. Internauții s-au împărțit în două tabere. Unii i-au spus să-și asculte inima și să ia decizii în funcție de ce simte cu adevărat. 

Alții i-au spus că nu este o idee bună să se întoarcă acasă.

Citește și: Român dispărut fără urmă în străinătate. A coborât din autocar în Ungaria și nu a mai fost văzut

”Cum România e mai în urmă cu 30 de ani.. la noi abia acuma începe cu drogurile… deci nu scapi. De pe la 12 ani in școlile generale și licee.

 Mâncarea e mai scumpă , dar dacă nu plătești chirie poate ieși la fel. 700 găsești fără probleme dacă ești meseriaș în domeniul respectiv sau ai experiență”, a comentat un internaut.

”Nici la școală nu stăm bine. La testele PISA , România pe ultimul loc. Simulările au fost cele mai dezastruoase din ultimii ani … etc”, a mai scris o persoană.

”Totuși revista Forbes a desemnat în top cele mai bune orașe de trăit în 2023… primele 3 fiind … din Spania”, i-a atras atenția cineva.

Alt utilizator a povestit că are niște prieteni care s-au întors în România după 15 ani de Spania. Nu s-au putut adapta  și după jumătate de an au revenit în Spania. 

Românii reprezintă în acest moment a doua comunitate de străini din Spania. Acolo trăiesc aproximativ 1,1 milioane de români. În realitate, numărul lor este posibil să fie mult mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te