De ce se întorc românii din străinătate? Cum se readaptează aici: ”Am muncit de mi-a ieșit pe ochi”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.06.2024 - 12:28
De ce se întorc românii din străinătate - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Aproximativ 5.000.000 de români au plecat din România pentru un trai mai bun peste hotare. După ce strâng ceva bani, mulți se întorc acasă încercând să-și clădească aici o viață decentă. Readaptarea nu este ușoară pentru toată lumea.

SHARE

Românii care au plecat din România să muncească peste hotare visează la ziua în care se vor întoarce în țară și își vor face aici locul lor de rai. 

Decizia nu este ușoară, mai ales că unii au copii pe care trebuie să-i integreze în mediul școlar. Pe de altă parte, sunt rare locurile de muncă ce pot oferi același confort financiar ca în străinătate. Cu toate acestea, mulți iau decizia de a reveni acasă.

De ce se întorc românii din străinătate? Cum se readaptează aici: ”Am muncit de mi-a ieșit pe ochi”

Plecați la muncă în Europa sau pe alte continente, unii români aleg să rămână departe de rude și prieteni pentru a avea o viață mai bună. Mulți își iau și familiile cu ei și se stabilesc în străinătate.

Citește și: De ce vrea un român care trăiește în Spania de 17 ani să se întoarcă acasă? ”Prea multă libertate”

Sunt și români care după câțiva ani de stat printre străini, își fac bagajul și se întorc acasă. Chiar și cei care au copii acolo. Dorul de România este mai puternic decât ce le poate oferi o țară străină. 

Cu ceva bani strânși și experiența din statele occidentale, ei se apucă din nou de treabă, dar de această dată în țara lor.

Pe un grup de socializare dedicat celor care s-au întors sau își doresc să se întoarcă în țară, oamenii își poevstesc experiențele lor și cum au făcut față tranziției.

”Cum a fost sau cum ar trebui să fie întoarcerea pentru voi?” este un subiect de discuție pe forumul ”Grupul întorșilor acasă”.

Citește și: Ciolacu le cere scuze românilor care au plecat la muncă în străinătate: „Îi chem să revină în țară”

Și sunt și variante pentru reflecție:

”1. V-ați pregătit din timp, ați căutat un serviciu bun, ați incercat o afacere, o muncă pe cont propriu (de exemplu Uber, Taxi, șofer,  instructor auto, instalator etc etc? (Locuință, școli pentru copii)?

2. Ați venit (veți veni) fără a avea un plan, gândindu-va că veți vedea cum vă veți descurca? (riscând să fiți dezamăgiți)

Din sute de cauze, în primul rând din cauza sărăciei din țară, a lipsei locurilor de muncă, au plecat peste 5 milioane de români (după Revoluție), cel mai mare exod de populație. 

După 30 de ani România a evoluat mult, am ajuns la 75% din nivelul de trai din UE; dar oare este totul perfect? În niciun caz.

În ultimii 4-5 ani, mai ales după pandemie, între 500 de mii și 1 milion de români au revenit în țară”, scrie administratorul grupului pe Facebook... 

Oamenii au reacționat rapid. Unii spun că nu au niciun plan, alții că se gândesc și încearcă să pună la punct revenirea în țară. 

Citește și: Român dispărut fără urmă în străinătate. A coborât din autocar în Ungaria și nu a mai fost văzut

Alții povestesc cum s-au readaptat ei în România după ani de muncă în străinătate.

”1. Cumpărat garsonieră în România că să am unde să stau

2. Cumpărat apartament în țara de unde am venit ca să am un venit până când îmi găsesc un job (și să suplimenteze salariul după găsirea jobului)

3. Mutat în România

4. Căutat job

5. Găsit job”, a rezumat unul dintre românii care s-au întors acasă.

”Am muncit și am tras de mi-a ieșit pe ochi câteodată”

Altul a povestit cum a venit fără niciun plan dar a reușit, cu multă muncă, să se pună pe picioare.

”N-am avut nici un plan, pur și simplu în 6 luni ne-am decis să revenim acasă! Pandemia ne-a accentuat întoarcerea! Am fost în țară, am văzut o casă, am cumpărat-o, iar în 6 luni ne-am mutat!

N-am avut nici cea mai mică idee ce aș putea face în țară, am avut destule gânduri, însă m-am gândit după un an de zile (atât am stat degeaba), la ce sunt eu cel mai bun ca și meserie!

Am făcut șoferie 9 ani pe tir, apoi în țară m-am făcut instructor, am lucrat 3 luni că angajat la o școală, după care am cumpărat școala de șoferi, cu o mașină la pachet!

Am muncit și am tras de mi-a ieșit pe ochi câteodată! Am făcut curse până și cu autocarul, ocazionale, regulate, etc! Acum am intrat și la primărie ca și consilier local! Așa că depinde de fiecare cât tupeu are, ce știe să facă și ce vrea să facă în viață!”, a povestit un alt român întors acasă. 

O altă persoană a spus că a luat greu decizia de a reveni.

 Pot scrie o carte pe acest subiect. Pentru fiecare este și va fi diferit, dar la mine a durat câțiva ani să mă reîntorc definitiv am plecat și m-am întors de multe ori, am pierdut șirul….dar de 1 an și ceva sunt acasă și nu-mi pare rău de nimic.

Tot acel dute-vino a fost să ajung în punctul în care sunt azi și sunt recunoscătoare.

În momentul în care înveți să nu mai compari merele cu perele , România vs țara de adopție, înveți să vezi ce oportunități ai, ce știi să faci cel mai bine și îți și place și te apuci de treabă”, a povestit o altă persoană. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te