Președintele Klaus Iohannis nu crede că acordul privind migrația la care s-a ajuns la nivelul UE va face mai ușoară aderarea României la Schengen.
Ambasadorii statelor membre UE au ajuns, miercuri, la un acord privind migrația, depășind astfel unul dintre blocajele instalate pe parcursul ultimelor zile din cauza disensiunilor pe acest subiect.
Klaus Iohannis a spus unui jurnalist că progresul obținut cu acest pact este „destul de modest”.
„S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migrație. Sincer, progresul obținut, după părerea mea, este destul de modest, dar e un progres față de nimic, ce am avut până acum. (…) Acum avem o bază mai degrabă tehnică”, a spus șeful statului.
De ce nu crede Klaus Iohannis că intrăm curând în Schengen. „Progresele sunt modeste”
„Nu cred că acest pact va schimba poziția Austriei. E nevoie de mai mult, e nevoie de mai multe negocieri și sper ca acest lucru să dea roade”, a subliniat Iohannis.
Președintele a vorbit despre dronele rusești căzute în România
"Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra porturilor de la Dunăre şi am şi primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete, bunăoară Statele Unite au alocat avioane suplimentare de poliţie aeriană. Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă, se lucrează la asta", a spus Iohannis.
Citește și: De ce nu ne vrea de fapt Austria în Schengen, nici în 2024. ”Nu mai e loc de menajamente”
El a afirmat că şi armata română a mutat mai multe arme de apărare în zonă.
"Sperăm să nu apară incidente absolut nedorite. Oricum, aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile, nu e absolut nimic militar ce poate fi atacat", a completat Iohannis.