De ce are încredere Țiriac în vaccinul lui Putin. Banii care-l leagă de Rusia

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 26.08.2020 - 12:28
Ion Țiriac/ FOTO: Digi 24

"Eu cred foarte mult în vaccinul ăla rusesc", a declarat recent Ion Țiriac (81 de ani) într-un interviu pentru gsp.ro. Aprecierile omului de afaceri român pentru vaccinul împotriva COVID-19, pe care Rusia se laudă că l-a dezvoltat deja, nu sunt o întâmplare.

SHARE

Relația dintre Rusia și afacerile sale este lungă și s-a consolidat în timp. Pe 16 noiembrie 2018, „Libertatea” a publicat o declarație a lui Ion Țiriac în care acesta povestește cum a început să facă afaceri.

„Ţiriac era atras de afaceri. Şi recunoaşte că foamea l-a îndemnat să cumpere ieftin şi să vândă scump, pentru a face rost de bani de mâncare”, scria la acea vreme cotidianul sus-menționat.

Interesant este că Țiriac a făcut primii bani făcând comerț în... Rusia.

„M-a ajutat foamea. E greu să vă spun eu, pentru că e greu să vă identificaţi cu anii 50, cum făceai să obţii un colac sau o bucată de pâine. Trebuia să inventezi tot felul de lucruri. Primele comerţuri pe care le-am făcut era să iei de la Moscova două ceasuri Pobeda și să le vinzi în ţară cu 2 lei, iar cu 2 lei să cumperi 4 sticle de coniac și să le vinzi la Moscova cu 6 lei şi aşa mai departe”, s-a destăinuit Ion Ţiriac.

Ulterior a fugit în Occident, iar afacerile sale s-au dezvoltat fulminant. În prezent este singurul miliardar român în euro, cu o avere estimată la 2 miliarde de euro, potrivit evaluării „Forbes România”.

O bună parte din averea sa este în conturi din Panama, într-o fundație în care figurează cu bunul său prieten și partener de afaceri Klaus Mangold, fostul CEO al concernului DaimlerChrysler, după cum a dezvăuit Rise Project, în aprilie 2016.

Acesta este un mare prieten al Rusiei, ocupând poziția de consul onorific al Germaniei în Federația Rusă, țară în care călătorește foarte des în interes de afaceri.

„Omul de afaceri Ion Țiriac și-ar fi mutat peste 1 miliard de euro într-o fundație privată din Panama, informația fiind dezvaluită în contextul scandalului <<Panama Papers>>, cea mai mare scurgere de informații legată de averile miliardarilor lumii. <<Tot ce înseamnă Țiriac>> e într-o fundație din Panama, a declarat avocatul lui”, a scris Rise Project în urmă ca patru ani.

Potrivit jurnaliștilor, „averea a fost mutata prin intermediul casei de avocatura Mossack Fonseca, principalul actor al scandalului Panama Papers”.

„Din Puma Foundation mai fac parte Klaus Mangold, fostul CEO al concernului DaimlerChrysler, și un vechi prieten al lui Țiriac, Rodica Țiriac, sora afaceristului, Ion Ion Țiriac, fiul acestuia, și Nicolai Mîndrilă - avocatul și partenerul tradițional al fostului tenismen, președintele fundației fiind Ion Țiriac”, a dezvăluit Rise Project.

Explicațiile magnatului

La Realitatea TV, dupa apariția numelui său în „Panama Papers", Ion Țiriac și-a prezentat propriul punct de vedere.

„In Panama am fost prima oară acum 50 de ani. În momentul în care tenisul a început să ia amploare, mi-a fost recomandat să fac holdinguri în Panama, pentru că, din punct de vedere fiscal și legal, sunt mai benefice. Toată lumea vorbește despre această Panama. Dar e înțeleasă greșit. Poate fi Berlin, București. Dar este legal, dar mai benefic. Din punctul de vedere al dividendelor pe impozite devine foarte interesant", a Țiriac.

El a precizat că nu are conturi în Panama, doar această fundație.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te