Daea, 5 articole laudative pe un site de casă, în ziua în care se discuta despre recoltele măsluite

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.08.2019 - 17:45
Daea a apelat la un site de casă ca să se apere. Foto Inquam Photos/Mircea Manole

Un raport al USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite) făcut public pe 20 februarie 2019 estimează că anul trecut producția de porumb a României a fost de 14 milioane de tone, în creștere cu aproximativ două milioane de tone față de 2017.

SHARE

O lună mai târziu, pe 29 martie 2019, Institutul Național de Statistică publică datele provizorii legate de producția vegetală la principalele culturi, în anul 2018. 

Producția estimată la porumb: 18 milioane de tone, în condițiile unor suprafețe egale cultivate, atât în 2017, cât și anul trecut – aproximativ 2,4 milioane de hectare. Diferența dintre cele două raportări este de 4 milioane de tone în plus.

Aceasta este momentul în care Comisia Europeană a început să aibă semne de întrebare cu privire la corectitudinea datelor furnizate de Guvernul României și a cerut lămuriri, arată publicația Agrointel.

Chiar în ziua în care a apărut această dezvăluire, Petre Daea a fost prezent la DC News, site-ul lui Bogdan Chireac, personaj abonat la bani publici, cu un interviu și 5 știri laudative.

Cum arată o zi din viața lui Petre Daea: «Nu mănânc niciodată în altă parte». În 1996 s-a lăsat de cafea” este primul articol difuzat de DC News, în care ministrul Agriculturii, care conduce instituția responsabilă de datele măsluite despre recolte, este prezentat ca un om dedicat total României. 

„Petre Daea a plecat în concediu, după ce timp de doi ani nu a avut nicio zi liberă.

«În primul rând, mie nu-mi prinde bine concediul. De doi ani şi şapte luni nu am avut decât o jumătate de duminică liberă. Am îndrăznit săptămâna trecută şi am făcut acest pas, de marţi până vineri, şi organismul nu s-a conformat. Am avut probleme de sănătate, le-am rezolvat, şi mi-am dat seama că odihna nu e pentru mine», se alintă Petre Daea la DC News, într-un articol publicat la ora 11.52.

Citește și Vino, mamă, să mă vezi, cum iau cash la Spații Verzi! Chirieac, 8.000 de euro de la Primăria 3

La 12.07, pe același site, aflăm că ministrul care se luptă cu cormoranii a înregistrat o „mare victorie”. 

„Canale irigații în România. Petre Daea, VICTORIE despre care nu se vorbește: Vă duc în țară să vedeți!” este titlul articolului, care conține și un video. 

„Bogdan Chirieac, prezent în cadrul interviului, a dezvăluit că a aflat despre acest succes al ministrului de la Adrian Rădulescu, care a spus: «Știți ce a făcut ministrul Daea?! 1.000 de km de canale de irigații". Ulterior, Petre Daea a adăugat: «Sunt 2.000. Mâine, când are nevoie țara, 2.000 de km plini cu apă. În primul rând, s-a lucrat în inima sistemului. Ce înseamnă inima sistemului? Stațiile de pompare. Ele nu se văd, pentru că sunt lângă sursa de apă», arată site-ul condus de uimitul Bogdan Chireac.

Șarja laudativă continuă: 

 
și 
 

Ce se află în biroul lui Petre Daea: Las toată energia și priceperea mea pe pământul României - video (publicat a doua zi, să era deja prea exagerat atâtea laude într-o singură zi).

Nimic despre recolte umflate

 

Al cincilea articol viza un atac la adresa unui politician care a cerut demisia ministrului Agriculturii: „Buda (PNL) cere demiterea lui Daea, de pe plajă. Atac josnic despre producția României, date manipulate

Evident, nici o explicație din partea lui Petre Daea pentru acuzațiile că guvernul PSD a măsluit datele privind recoltele agricole.

În schimb, îi sare în ajutor Bogdan Chireac: „Neintrând în detalii legate de acuzațiile abstracte nesusținute (generând pierderi uriașe pentru unii și buzunare umplute pentru alții), mai facem o precizare: există o mare diferență între raportul SUA și cel al INS.

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează producția comercializată, care intră în circuitul comercial. Producția reală este estimată de INS, în care intră și autoconsumul, adică porumbul pus de om pe câteva hectare, pentru ograda proprie, pentru animale, care nu e calculat de USDA. 

Citește și Pe ce mai dă bani Compania Națională de Drumuri: 10.000 de euro lui Chirieac pentru știri pozitive

Câteva publicații de propagandă și PNL, cu riscul de a afecta imaginea țării, aruncă informații manipulate în spațiul public, dar scrisoarea către Comisia Europeană, trimisă de ministrul Petre Daea, vine să clarifice că, spre deosebire de alte țări, România are și economie de autoconsum. 

Din pură întâmplare, atacul vine chiar în ziua în care Petre Daea a fost invitatul DCNews și a vorbit despre reușitele României în domeniul agriculturii.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te