Cutremur puternic în România, luni dimineața. S-a resimțit zdravăn în mai multe orașe

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.06.2023 - 09:12
Cutremur puternic în România - Foto: Facebook/ INCDFP

Un nou cutremur cu magnitudinea ML 4.1 a avut loc astăzi, 19 iunie 2023, în zona Oltenia, județul Gorj.

SHARE

Conform datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizică a Pământului (INFP), seismul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri.

Cutremur puternic în România, luni dimineața

Evenimentul s-a înregistrat la ora locală 08:26:02 și a fost clasificat drept un cutremur de intensitate medie.

Epicentrul acestuia a fost localizat la aproximativ 18 kilometri nord-vest de Târgu Jiu, 68 kilometri nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 68 kilometri sud de Hunedoara, 82 kilometri sud de Deva, 96 kilometri est de Reșița și 99 kilometri vest de Râmnicu Vâlcea.

Citește și: 66.838 de copii nu ajung, luni, la Evaluarea Națională. Statul nu are nicio informație despre ei

În România, cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Citește și: Guvernul a anunțat ajutoare de 10.000 lei pentru o anumită categorii de români. Care sunt condițiile

 Acest cutremur a avut peste 690 de replici.

Cum să acționezi în caz de cutremur pentru a te proteja

Cutremurele pot fi evenimente periculoase, iar cunoașterea măsurilor de siguranță și a procedurilor corecte de acțiune poate fi vitală. Iată câteva sfaturi despre cum să te protejezi în caz de cutremur:

  1. Menține-ți calmul: În momentul cutremurului, încearcă să rămâi calm și păstrează-ți liniștea. Panicarea poate afecta capacitatea ta de a acționa în mod sigur.

  2. Părăsește clădirea în mod organizat: Dacă te afli într-o clădire, încearcă să ieși într-un mod calm și ordonat. Nu pierde timpul colectând obiecte inutile. Evită lifturile și utilizează scările de evacuare, dacă sunt disponibile și în siguranță.

  3. Verifică drumul către ieșire: Pe măsură ce te deplasezi spre ieșire, fii atent la obstacole și posibile pericole. Urmează cu atenție traseul și evită zonele cu risc, cum ar fi tencuielile sau cărămizile care se pot desprinde și cădea.

  4. Protejează-te în timpul evacuării: În cazul în care există riscul căderii de obiecte în timpul evacuării, poți folosi o cască de protecție. Dacă nu ai o cască la îndemână, poți utiliza un obiect solid, cum ar fi un scaun, un taburet sau chiar o geantă, pentru a-ți proteja capul.

  5. Deblocarea ușilor blocate: Dacă ușile de evacuare sunt blocate, nu intra în panică. Încearcă să le deblochezi în mod rezonabil și cu atenție. Dacă nu reușești să le deblochezi, poți utiliza un obiect dur pentru a sparge un geam și a evacua prin acea deschidere.

  6. Acordă primul ajutor victimelor: Dacă există persoane rănite în urma cutremurului, prioritatea este să le eliberezi din locurile în care sunt prinse și să le acorzi primul ajutor. Dacă ai cunoștințe în acordarea primului ajutor, folosește-le pentru a oferi ajutorul necesar.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te