Cutremur în România vineri dimineață. În apropierea căror orașe s-a produs și ce magnitudine a avut?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.01.2024 - 12:07
Cutremur în România vineri dimineață - Foto: Profimedia images

Cutremur în România vineri dimineață. Un nou seism s-a produs vineri dimineață în zona seismică Vrancea, anunță Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

SHARE

Cutremur în România. Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că, în data de 26 Ianuarie 2024, la ora 03:43:21 (ora locală a României), a avut loc un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5 în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 65.6 km.

Cutremur în România vineri dimineață. În apropierea căror orașe s-a produs și ce magnitudine a avut?

Epicentrul cutremurului s-a situat în apropierea următoarelor orașe: 30 km V de Focșani, 70 km N de Buzău, 80 km E de Sfântu-Gheorghe, 83 km SV de Bârlad, 87 km S de Bacău și 95 km E de Brașov.

Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

În acest moment, România nu este pregătită să facă față unui seism major. Simulările indică faptul că 23.000 de clădiri din București ar putea suferi "avarii semnificative" în cazul unui cutremur puternic, cu un potențial de peste 6.500 de pierderi de vieți și peste 16.000 de răniți.

Citește și: România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți

Sfaturi utile pentru a vă proteja în caz de cutremur

În contextul activității seismice înregistrate în această perioadă, este esențial ca locuitorii să fie conștienți de măsurile de siguranță în cazul unui cutremur mai mare care ar pune în pericol siguranța publică.

Este crucial ca oamenii să știe cum să reacționeze într-o astfel de situație. Este important să nu intrăm în panică și să nu luăm la fugă, mai ales în primele momente ale seismului, când mișcarea seismică este cea mai puternică.

Citește și: România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți

Recomandările specialiștilor includ găsirea unui loc sigur sub o grindă, toc de ușa solid, birou sau masă rezistentă care să protejeze de căderea obiectelor mobile și să evitați aglomerația și panicarea.

Totodată, se recomandă să nu utilizați scările în timpul cutremurului, deoarece acestea pot fi periculoase din cauza deplasărilor diferențiate ale etajelor.

În cazul în care vă aflați afară în timpul cutremurului, experții sugerează să vă deplasați cât mai departe de clădiri pentru a evita riscul de cădere a tencuielilor, cărămizilor și altor obiecte periculoase.

Deschiderea ușii locuinței spre exterior poate facilita evacuarea după încetarea mișcării seismice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te