Cei care vor să devină șoferi de taxi, dar și cei care vor să conducă mașini în regim de închiriere vor avea alte reguli de autorizare conform unui proiect de Ordin al Ministerului Transporturilor.
“În vederea asigurării unor dispoziții unitare privind pregătirea și atestarea profesională a conducătorilor auto, au fost revizuite Normele privind atestarea profesională a conducătorilor auto care efectuează transport de persoane în regim de taxi sau transport în regim de închiriere”, se arată în referatul de aprobare al documentului.
Citește și: Uber obține o victorie în Justiţie. California afirmă dreptul de a trata șoferii ca antreprenori
Astfel, sunt introduse norme referitoare la desfășurarea examenelor teoretice și practice, pentru „o evaluare corectă și obiectivă a cunoștințelor și abilităților candidaților”.
Cum te angajezi șofer de taxi, Bolt sau Uber? Mare atenție! Se schimbă legea!
Proiectul de ordin impune cursuri de pregătire profesională obligatorii, cu o durată de 30 de ore, care acoperă subiecte precum legislația rutieră, serviciile pentru clienți, siguranța rutieră, securitatea pasagerilor și conducerea defensivă.
Mai exact, conform documentului planul de învăţământ arată cam așa:
1. Legislaţia profesională, socială şi fiscală – 5 ore
2. Servirea clienţilor – 3 ore
3. Practica serviciilor de transport în regim de închiriere – 10 ore
4. Conducerea autovehiculului şi siguranţa rutieră – 7 ore
5. Securitatea autovehiculului şi a pasagerilor – 5 ore
6. Limba străină (opţional) - 4 ore
La finalizarea cursului, șoferii trebuie să promoveze un examen teoretic pentru obținerea certificatului de atestare a pregătirii profesionale, valabil pe o perioadă nedeterminată. Vorbim de un test grila cu 20 de întrebări, iar pentru promovare candidatul trebuie să răspundă corect la cel puțin 70% dintre întrebări.
Citește și: VIDEO V-ați urca într-un taxi fără șofer? AutoX a pus în funcțiune prima flotă de taxiuri autonome
“Certificatul de atestare a pregătirii profesionale este valabil în condiţiile vizării sale la 5 ani şi conducătorul auto face dovada că este apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru transportul public de persoane şi deţine permis de conducere corespunzător”, se mai arată în document.