Anul trecut, Codul rutier a fost modificat, astfel încât cei care au instalate camere de bord în mașină și care surprind comportamente agresive în trafic pot trimite înregistrările polițiștilor, iar șoferii indisciplinați vor fi sancționați.
A fost publicat în Monitorul Oficial un ordin care stabilește măsurile organizatorice și cerințele tehnice pentru utilizarea platformei informatice e-SAR, aplicația prin care șoferii pot raporta neregulile.
Cum poți trimite înregistrări cu șoferi agresivi polițiștilor? Ce trebuie să includă sesizarea
Pentru a depune o sesizare, utilizatorii trebuie să completeze un formular cu datele personale și să încarce o înregistrare audio-video care surprinde abaterea.
Sesizarea este considerată validă doar dacă îndeplinește anumite cerințe, iar stadiul soluționării acesteia poate fi consultat direct în platformă.
Citește și: 1.600 lei amendă pentru șoferii care scot mașina în trafic când ninge. Ce să facă până urcă la volan
Conform Ordinului 24/2025, pentru a transmite o sesizare, utilizatorul trebuie să se autentifice în HUB-ul MAI folosind un cont și o parolă, apoi să acceseze platforma e-SAR, cum se numește, de fapt, aplicația informatică „Sesizări abateri rutiere".
Acolo, va completa un formular precompletat cu datele personale, va introduce detaliile despre posibila faptă contravențională și va încărca înregistrarea audio-video.
Citește și: 3.300 de lei amendă dacă circuli cu mașina în acest fel. Mulți nu știu că este ilegal
Dimensiunea maximă a fișierelor și formatele acceptate vor fi stabilite de administratorul tehnic, în colaborare cu Direcția Rutieră, și comunicate utilizatorilor prin platformă.
Sesizarea va fi validă doar dacă utilizatorul își exprimă acordul asupra termenilor și condițiilor, confirmând că a perceput personal manevrele agresive și consimțind la prelucrarea datelor personale.
Odată transmisă, sesizarea nu poate fi modificată sau anulată. De asemenea, aceasta trebuie să conțină un număr valid de înmatriculare.
Citește și: AMENDĂ uriașă, între 20.000 lei și 50.000 lei, pentru șoferi. Ce nu trebuie să facă
Înregistrarea audio-video sau video încărcată poate fi vizualizată și descărcată de către utilizator într-un interval de cel mult o oră de la momentul transmiterii sesizării.
Stadiul, modalitatea soluționării, precum și motivele de clasare a sesizării, după caz, vor putea fi consultate de către utilizator în cadrul e-SAR.
Verificarea sesizărilor este realizată de polițiști rutieri desemnați, scrie avocatnet.ro.