Cum își tratează Dragnea angajații: salarii minime pe economie și ture neplătite

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.03.2019 - 12:20
Libertatea scrie că Dragnea își tratează prost angajații. Foto Inquam Photos/Adel al Haddad

Liderul PSD a luat de câteva zile o poziție de ofensivă împotriva exploatării muncitorilor, cerând condiții mai bune pentru cei din sistemul privat. Istoricul de afaceri al familiei Dragnea găzduiește însă exemple de abuz în relațiile de muncă, scrie Dela0.ro.

SHARE

Reporterii Dela0.ro au fost în comuna Salcia, județul Teleorman, unde au găsit o comunitate sărăcită, iar la marginea ei cele câteva saivane și hale ale fermei de porci deținute de Valentin Dragnea, fiul liderului PSD.

Complexul a fost unul dintre cei mai mari angajatori din regiune. Aproape 250 de persoane lucrau în 2017 la Salcia. Astăzi, abia dacă mai sunt câteva zeci. Combinatul e aproape pustiu, iar perspectivele comerciale sunt sumbre, în ciuda fondurilor europene intrate în facilitățile de abatorizare.

Afacerea pare a fi un joc în care câțiva câștigă, în vreme ce toți ceilalți pierd. Foști angajați ai Fermei Salcia vorbesc despre felul în care au fost exploatați, plătiți cu salariul minim pe economie, încadrați pe baza unor contracte prelungite de la lună la luna si puși să muncească în condiții improprii.

Ionel Badea este unul dintre ei. A inceput să lucreze la Romcip – așa s-a numit la început ferma de porci – în 1992. A făcut-o timp de 15 ani, apoi s-a reorientat. În 2016 a revenit pe statele de plată ale fermei rebotezată Salcia. Bărbatul povestește prin ce-a trecut cât timp a fost angajatul familiei Dragnea.

Greva de amploare de la fabrica Electrolux din Satu Mare, despre care Dela0.ro a scris săptămâna trecută, l-a determinat pe președintele PSD să lanseze câteva atacuri împotriva multinaționalelor. „Nu fac eu analiza economică, doar zic, dar 1.700 de lei e un salariu atât de mare? Plecând de la acest caz trebuie să spunem de ce s-a ajuns ca muncitorii români să fie tratați cu atâta dispreț”, s-a inflamat public Dragnea. Dar Ionel Badea nu se uită la televizor.

Ionel Badea e la limita deznădejdii, rămas fără loc de muncă, rămas fără ajutor de șomaj, rămas în întreținerea soției care – obligată de nevoile materiale – a plecat să muncească la București, rămas deci și fără soție, rămas fără copii – la rândul lor ajunși peste hotare, în Anglia și în Cehia. Ionel Badea e singur în casa lui de om ajuns la 56 de ani, după 29 de ani de muncă grea.

„Sunt cel mai nenorocit, eu nu am nici un drept. Aveți răbdare să vă scot actele? Vă arăt tot dacă vreți”, le-a spus în poartă bărbatul, jurnaliștilor.

Întregul reportaj poate fi citit pe site-ul Dela0.ro

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -