Cum au ajuns 11 bătrâni dintr-un azil al groazei într-o clădire în construcție din Tunari, Ilfov

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.07.2023 - 13:04
Ambulanțe SMURD trimise la centrele de bătrâni

11 bătrâni dintr-un cămin privat din ilfov au fost ascunși într-o clădire în construcție din localitatea Tunari. Ei au fost luați pe sus, practic, în cearșeafuri, fără documente. Cei care au luat această decizie au crezut că nu-i vor găsi autoritățile în timpul verificărilor.

SHARE

Scene dramatice s-au petrecut luni seara într-o localitate de lângă București. Pe un câmp, într-o clădire aflată în construcție au fost duși 11 bătrâni dintr-un centru privat. 

Patronii centrului înceurcau să-i ascundă de ochii autorităților care probabil urmau să vină în control, la ordinul premierului Marcel Ciolacu. 

Cum au ajuns 11 bătrâni dintr-un azil al groazei într-o clădire în construcție din Tunari, Ilfov

Bătrânii au fost duși în mare grabă. Erau rezidenți ai unui centru social din apropiere, însă au fost scoși de acolo. Unii martori spun că ar fi fost cărați cu cearșafurile. Nu ar fi trebuit sa fie găsiți de autorități la control pentru că erau în plus peste numărul de locuri pe care căminul le are.

Citește și: "Azilele groazei" la Gorj. Bătrâni ascunși în pături prin vii și grădini să nu fie văzuți de presă

Descoperirea șocantă a fost făcută de polițiști după ce o echipă de televiziune a sunat la 112. Jurnaliștii le-au spus că bătrâni cu dizabilități sunt cărați cu cearșafurile și ascunși într-o casă în construcție, transmite Digi 24.

Casa în care au fost duși este în mijlocul câmpului, la aproximativ 5 kilometri distanță de localitatea Tunari. Nu este niciun drum asfaltat care să ducă aici, iar zona este plină de câini maidanezi.

Citește și: Bătrâni din azilul groazei din Voluntari, găsiți ascunși la Tunari. Marcel Ciolacu a fost informat

Mulți dintre bătrânii ascunși au boli psihice și nici măcar nu înțelegeau ce li se întâmplă. Medicii au fost chemați de urgență să îi verifice.

”Este vorba de 11 persoane mutate într-o casă care este în construcție, fără condiții minime necesare și fără condiții de siguranță pentru ei. Au fost trimise echipaje de la SMURD, inclusiv cu medic, și de la ambulanță echipaje cu medic și asistent. Situația lor nu era critică, numai că nu aveau cum să rămână într-o casă fără condiții minime de îngrijire”, a transmis Raed Arafat, șeful DSU.

Citește și: Controale de urgență la IPJ Ilfov, Poliția Voluntari și Poliția Afumați, în cazul azilelor groazei

8 dintre ei au fost duși într-un alt centru pentru vârstnici, iar 3 bătrâni au fost luați acasă de familii. Cu toții erau cazați într-un cămin din Pipera, nordul Capitalei. Spațiul era însă supraaglomerat. Adică erau mai mulți oameni decât avea căminul voie să țină. 

Pentru un singur pacient, familia plătea cel puțin 2.500 de lei lunar.

Citește și: Interceptări din dosarul azilele groazei. Membru premiat de Colegiul Asistenților, aliatul lui Godei

Polițiștii din Ilfov îi caută pe patronii căminului. Aceștia o să fie amendați în primă fază și se pot alege cu dosar penal, dacă ofițerii ajung la concluzia că au încălcat Codul Penal.

Citește și: Ancheta în dosarul ”azilele groazei”. Verificări masive în toată țara: ”Sistemul trebuie schimbat”

Premierul Marcel Ciolacu a dispus duminică, în urma unei ședințe la sediul guvernului, ca săptămâna acesta să se verifice toate centrele pentru copii, bătrâni și persoane cu dizabilități din țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te