Cum ajungeau migranții prin România în Spațiul Schengen. Zeci de traficanți, săltați de autorități

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.01.2024 - 15:56
Polițiștii fac controale la granițe Foto: Profimedia Images - rol ilustrativ
Polițiștii fac controale la granițe Foto: Profimedia Images - rol ilustrativ
Percheziții la traficanții de migranți Foto: captură video
Percheziții la traficanții de migranți Foto: captură video

Sunt percheziții de amploare în mai multe județe ale țării. Poliția, DIICOT și Poliția de Frontieră au descins peste membrii unei rețele de traficanți de migranți. Aceasta era formată din cetățeni români și străini, inclusiv din Austria și Italia.

SHARE

O rețea internațională de traficanți de migranți a fost spartă de autoritățile române. Forțele de aplicare a legii au descins, luni dimineață, în peste 30 de locații din cinci județe. 

Anchetatorii spun că în ultimul an, cetățeni români și străini, aceștia din urmă provenind din țări ca Austria, Italia, Turcia, Egipt, Siria, Afganistan racolau migranții care aveau vize sau permise de muncă în România și îi treceau ilegal frontiera în Spațiul Schengen, destinația finală fiind Austria, Germania sau Italia.

Cum ajungeau migranții, prin România, în Spațiul Schengen. Zeci de traficanți, săltați de autorități

Conform unei informări comune a Poliției de Frontieră, Poliției Române și DIICOT, luni dimineață sunt 35 de percheziții în județele Arad, Bihor, Brăila, Dolj și Vrancea, într-o cauză privind săvârșirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.. Vor fi puse în aplicare 45 de mandate de aducere.

Iată cum ajungeau migranții în Spațiul Schengen.

”Din cercetările efectuate a reieșit că, în perioada martie 2023-ianuarie 2024, 30 de suspecți, cetățeni români și străini, provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, ltalia și Austria, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, având ca scop traficul de migranți.

Aceștia au fost racolați, în principal, din București și Timișoara, din rândul celor care dețin permise de ședere/vize de muncă, fiind adăpostiți în municipiile Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinația finală Italia, Austria sau Germania.

În cauză, au fost depistate mai multe transporturi ilegale de migranți.

Citește și: „Lupta” pentru Schengen. Bulgaria zice că a oprit de 20 de ori mai mulți migranți decât România.

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Craiova, serviciilor de combatere a criminalității organizate Brăila, Vrancea, Sibiu, cel al polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Arad și Sibiu, polițiștilor de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Arad și Bihor, precum și Grupării Mobile de Jandarmi ,,Glad Voievod” Timișoara.

Suportul de specialitate este asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română și de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au transmis sursele citate.

Citește și: Austria scoate cifre care ne dau interzis pe viață, în Schengen: „Migranții ne costă 21 miliarde €”

Câți migranți au fost prinși încercând să intre sau să iasă din România

Într-un răspuns pentru Newsweek, Poliția de Frontieră a anunțat că a prins, în a nul 2023, un număr de 11.500 de cetățeni care încercau să treacă frontiera spre alte țări. 

Pe sensul de intrare în ţară poliţiştii de frontieră au depistat 2.188 cetăţeni străini prin trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală.

Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 11.574 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine.

Citește și: EXCLUSIV Motiv să nu intrăm în Schengen? S-a dublat numărul migranților ilegali prinși la graniță

Pe de altă parte, autoritățile bulgare au anunțat că Poliția de Frontieră din această țară a împiedicat în anul 2023 circa 180.000 de intrări ilegale ale migranţilor, marea majoritate venind dinspre Turcia, o creştere cu 8% faţă de anul anterior, potrivit datelor Ministerului de Interne bulgar, prezentate miercuri de agenţia EFE.

Într-un interviu acordat presei austriece, în cadrul unui buletin de știri difuzat aseară târziu, cancelarul federal Karl Nehammer a făcut bilanțul activităților guvernamentale de anul trecut.

În mod stupefiant, Nehammer a spus că veto-ul Austriei împotriva intrării României și Bulgariei, în Schengen, este o mare victorie a sa personală și politică.

El a spus că, prin veto-ul contra României și Bulgariei, a trezit UE la realitate și a obligat Uniunea să ia măsuri contra migrației ilegale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te