Cum afli, singur, dacă la recalcularea pensiei ai trecută toată vechimea în muncă? Îți ia 3 minute

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.08.2024 - 16:16
Cum afli, de acasă, dacă la recalcularea pensiei ai trecută toată vechimea în muncă? Îți ia 3 minute Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cum afli, de acasă, dacă la recalcularea pensiei ai trecută toată vechimea în muncă? Îți ia 3 minute Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

A fost creată o platformă digitală prin care orice persoană poate afla ce vechime de muncă are. Trebuie să parcurgi doar câțiva pași.

SHARE

Pensionarii se tem că există posibilitatea ca pensiile lor recalculate să fie mici decât e cazul. Ei se tem de potențiale greșeli de calcul. De asemenea, unii mai cred că formula e greșită sau nu îi favorizează.

Dar, cei mai mulți pensionari spun că nu li s-au luat în calcul toți anii de muncă.

Reamintim că în formula de recalculare a pensiilor, cel mai important criteriu e numărul de de ani munciți. Dar, nu toți anii munciți sunt contributivi.

Newsweek a scris care sutn anii considerați contributivi:

Citește și: Pentru care ani de muncă NU primești bani la recalcularea pensiei? Cât iei pentru grupele de muncă?

Site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii a creat o opțiune pentru persoanele care doresc să știe câți ani de vechime au fără a se mai deplasa la ghișee.

Instituția are o evidență clară asupra anilor munciți însă această monitorizare on-line îi ajută pe cei care vor să știe dacă mai au de adus adeverințe de la fostele locuri de muncă. 

Pașii pe care trebuie să îi îndeplinească utilizatorii sunt destul de simpli.

Cum afli, de acasă, dacă la recalcularea pensiei ai trecută toată vechimea în muncă? Îți ia 3 minute

  1.  Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.



     2.  Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.



     3.  În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.

4.  Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poți vedea doar situația anuală (fără detalii lunare). Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie selectat „Informații din carnetul de muncă” și apăsat pe „Generează raport actualizat”.

5. După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Când un raport este gata, primești un e-mail de notificare și raportul îl poți descărca, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și vei găsi acolo fișierul descărcabil.


Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă

Citește și: Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă. Ce pași trebuie să parcurgă cei interesați de pensionare

Pentru a calcula costul achiziționării unei luni de vechime în muncă, se ia în considerare contribuția la pensii, care este de 25%, împărțită la salariul minim pe economie, stabilit la 3.300 de lei. 

Un an de vechime costă 9.000 de lei. 

Citește și: Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important

Din păcate, spun specialiștii, băncile nu oferă bani pentru cumpărarea de vechime în muncă, ci cel mult pentru nevoi personale. De aceea, singurele alternative pentru vârstnici rămân IFN-urile care oferă împrumuturi cu dobânzi foarte mari.

Citește și: EXCLUSIV Adeverințele cu pensia recalculată vin abia pe 10 iulie. Câte pensii sunt deja recalculate?

Câți bani primești în funcție de anii munciți pe baza punctelor bonus?

A muncit 25 de ani - 0 puncte bonus.

A muncit 30 de ani - 5 X 0,5 = 2,5 puncte bonus X 81 lei = 202 lei

A muncit 35 de ani - 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei

A muncit 40 de ani - 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te