Cum acționează spionii români în teatrele de război? Însurați cu afgane se infiltreze între talibani

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 17.10.2024 - 10:17
Cum acționează spionii români în  teatrele de operații. Însurați cu afgane să se infiltreze printre talibani FOTO Facebook
Cum acționează spionii români în teatrele de operații. Însurați cu afgane să se infiltreze printre talibani FOTO Facebook

Cum acționează spionii români în teatrele de război? Însurați cu afgane se infiltreze între talibani. Despre Brigada de Informaţii Militare se vorbește mai puțin atunci când ne referim la misiunile externe ale Armatei Române.

SHARE

Cum acționează spionii români în teatrele de război? Însurați cu afgane se infiltreze între talibani. Despre Brigada de Informaţii Militare se vorbește mai puțin atunci când ne referim la misiunile externe ale Armatei Române. 

În Afganistan de exemplu, buni vorbitori de limbă pashtună şi cunoscători ai Coranului, aceşti militari au avut misiuni sub acoperire pentru a se infiltra cât mai adânc în grupurile talibane. Unele par din filme.

Citește și: Cât de duri sunt soldații români din Forţele Speciale? Au luptat alături de americani în Afganistan

Din punct de vedere oficial, Brigada de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru Averescu” s-a înfiinţat la 1 septembrie 2010, prin comasarea batalioanelor HUMINT (Human intelligence), IMINT (Imagery intelligence) şi RE&SIGINT (Signals intelligence). Acțiunea a fost necesară pentru întărirea sprijinului cu „informaţii ale factorilor de decizie la nivel tactic şi îndeplinirea obligaţiilor asumate de România în cadrul coaliţiilor multinaţionale”, cum se susține oficial. Deviza direcției este „Nefas Est Nocere Patriae”.

Selecţia strictă a militarilor a început însă în 2003. Specialişti din trei ţări aliate, Statele Unite, Regatul Unit şi Turcia, dar şi din Israel au ajutat acest program de selecţie. Batalionul a devenit operaţional la sfârşitul anului 2005, după ce membrii batalionului au beneficiat de cursuri în străinătate, cum ar fi cursul forţelor speciale ale armatei americane, Force Recon (USMC). Serviciile secrete ale armatei au primit unda verde pentru înființarea Brigăzii de Informații Militare de la directorul Comunității de Informații a Statelor Unite ale Americii.

Misiuni „rupte” din filmele de acțiune

În perioada 2003-2005, în cadrul misiunii „ENDURING FREEDOM” din Afganistan, prima misiune de luptă a Armatei Române după cel de-Al Doilea Război Mondial, am înregistrat trei pierderi în rândul experţilor sub acoperire care au misiunea de a culege informaţii de la talibani.

Citește și: Se schimbă războiul: drone și roboți în locul soldaților. Cât de pregătită este România?

Pentru a câştiga încrederea în grupurile talibane, ofițerii de informații militare au putut opta pentru orice variantă ca să-și îndeplinească misiunile. Unii s-au căsătorit cu tinere din Afganistan pentru a câştiga încrederea talibanilor și au avut şi copii. Însă aceste „familii” nu au rezistat foarte mult în timp, pentru că militarii sunt extraşi de colegi aliați. Un militar român care a trăit o astfel de experienţă a povestit că cea mai mare grijă a lui a fost ca noaptea să nu vorbească în somn pentru căar fi făcut-o în română şi ar fi fost dat de gol.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te