Cum a scăpat Interlopul Fane Căpățână, care se dădea polițist și fura butelii din copac, de arest

DE Adrian Costin | Actualizat: 01.07.2023 - 14:59
Interlopul Fane Căpățână, care se dădea polițist și fura butelii din copac, a scăpat de arest Foto: Mediafax

Interlopul Fane Căpățână a fost eliberat după ce, la sfârșitul anului trecut, s-a îmbrăcat în polițist și a jefuit un cetățean străin, prin metoda "Maradona" pe care a dezvoltat-o încă din tinerețe încă din tinerețe, când fura butelii din copac îmbrăcat în uniformă de milițian.

SHARE

Ștefan Dinu, zis Fane Căpățână, are o lungă carieră infracțională, pe care a început-o înainte de Revoluția din 1989, când, împreună cu Sandu Geamănu se dădea milițian și fura butelii din copac.

La sfârșitul anului trecut, Fane Căpățână s-a dat iar polițist și a percheziționat un muncitor din Sri Lanka. Fapta s-a produs pe 13 noiembrie, iar Fane Căpățână a fost arestat pe 13 decembrie.

Secția 26 Poliție a fost sesizată de către un bărbat din Sri Lanka care a rămas fără 2.500 de lei după ce o persoană, care s-a dat drept polițist, i-a efectuat un control corporal, moment în care i-a sustras portofelul.   

Citește și: Fane Căpățână și Sandu Geamânu furau butelii din copac îmbrăcați în milițieni, metoda "Maradona"

Indiciile au dus către Ștefan Dinu (54 de ani), zis Fane Căpățână care mai avea la activ o faptă asemănătoare, pentru care a fost condamnat în 2009.  La acea vreme, Fane Căpățână, și Ion Gheorghe, zis Ramiro, se dădăeau polițiști și opreau mașini în trafic.

Cum a scăpat interlopul Fane Căpățână, care se dădea polițist și fura butelii din copac, de arest

La momentul comiterii faptei, Fane Căpățână era proaspăt eliberat din penitenciar, de unde ieșise pentru bună purtare de numai câteva luni.

Citește și: Interlopul pregătit în Legiunea Străină, pedepsit pentru c-a împușcat un hacker în cap. Îl țepuise

Arestat preventiv, Ștefan Dinu a reușit din nou să scape din închisoare. Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Gândul, că bărbatul s-a împăcat cu victima în fața unui mediator autorizat.

Ca urmare, acuzația de înșelăciune a fost retrasă și a rămas numai uzurparea de calități oficiale, faptă pentru care Fane Căpățână a fost deja trimis în judecată.

Citește și: Cum a ajuns Nuțu Cămătaru în Legiunea Străină unde a luptat timp de 2 ani

În plus, instanța a decis că doar acuzația de uzurpare de calități oficiale nu este suficientă pentru ca recidivistul Ștefan Dinu să rămână în arest, drept pentru care acesta va fi judecat în libertate.

Faptele lui Fane Căpățână

La sfârșitul anilor ’90, Ștefan Dinu – cunoscut în lumea interlopă drept ”Fane Căpățână” – făcea legea în Capitală. El are la activ o serie lungă de infracțiuni, printre care tentativă de omor, furt, tâlhărie, înșelăciune și falsificare de bani.

Este celebru cazul în care Fane Căpățână și Sandu Geamănu, au profitat de un copac care avea crengile peste carosabil, în zona Tunari. Sub el, Fane Căpățână, îmbrăcat în miliția oprea mașinile cu butelii în timp ce, în copac, se afla Sandu Geamănu și încă un bărbat care trăgeau cu niște cângi buteliile în frunziș.

  • 1997 – Ștefan Dinu a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, pentru înjunghierea fotbalistului Laurențiu Lică.

  • Aprilie 2003 – condamnat la opt ani de închisoare într-un dosar în care era acuzat de furt de maşini. Verdictul în acest caz a fost pronunţat după şase ani de la deschiderea dosarului.

  • Aprilie 2005 – Fane Căpăţînă a fost reţinut, împreună cu doi complici, Tudor Roşu şi Adrian Împuşcatu, după ce au fost prinşi în flagrant când furau geanta unei femei căreia îi înţepaseră o roată a autoturismului, acuzaţiile fiind de furt calificat şi complicitate la furt calificat.

  • Septembrie 2009 – Fane Căpățână ajunge, din nou, în închisoare, fiind acuzat de înşelăciune. Anchetatorii au percheziționat, atunci, și locuința unui presupus complice al lui Fane Căpățână, Ion Gheorghe, zis Ramiro, din Capitală.

În urma perchezițiilor, de la domiciliile celor doi au fost confiscate o legitimație falsă de poliție, un girofar și un baston reflectorizant, asemănătoare cu cele folosite de poliție, precum și 4.900 de euro.

În acest caz, ei erau suspectați că au înșelat mai multe persoane oprind mașini în trafic și arătând șoferilor o legitimație falsă de poliție. Ei ar fi obținut, astfel, peste 2.000 de lei.

  • Martie 2013 – magistraţii Judecătoriei Bistriţa au dispus ”liberarea condiţionată a condamnatului Dinu Gh. Ştefan, aflat în Penitenciarul Bistriţa în executarea pedepsei de 7 ani închisoare”. Decizia venea după un raport favorabil Comisiei pentru liberări condiţionate.

Apoi Fane Căpățână a fost condamnat din nou, magistrații trimițându-l după gratii pentru 10 ani, pedeapsă din care a executat nouă ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te