Cum a scăpat Gongoi, fiul Mamei Omida, de dosarul de incitare la ură împotriva ministrului Vela

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 12.11.2021 - 10:41
Gongoi, fiul Mamei Omida, a scăpat de dosarul de incitare la ură împotriva ministrului Vela Foto: Facebook

Interlopul Viorel Motoi, zis Gongoi, i-a transmis, pe o rețea de socializare un mesaj ministrului de interne Marcel Vela după ce acesta afirmase că va pune la punct clanurile mafiote din România. După acest mesaj, Gongoi a fost reținut pentru 24 de ore.

SHARE

Fiu al fostei vrăjitoare Mama Omida, Viorel Motoi, zis Gongoi, este cunoscut în lumea interlopă atât ca judecător de stabor (n.r. – judecată după tradiția romilor), dar și ca lider al unor comunități de romi.

Citește și: Pardalian, Piedone, Paris, Țane și Nat din clanul Sadoveanu, sub control judiciar pentru șantaj

În urma scandalului public generat de parastasul liderului interlop Emi Pian, Gongoi a avut o ieșire publică, pe Facebook, în care l-a atacat pe Marcel Vela, dar și o structură a Poliției Capitalei, specializată în combaterea grupărilor violente.

Citește și: Fulger Gangal, Gâgă și Boncu, judecați după ce s-au fugărit la o nuntă. Boncu s-a și dezbrăcat

„Băi omule, băi Vela, tu ești de undeva din Mehedinți, de-acolo. Cum poți să fii așa…? Băi Vela, întreabă-mă pe mine, pe Motoi Viorel zis Gongoi… Întreabă-mă pe mine de departamentul celor care se ocupă de grupările infracționale. Să-ți spun eu, Gongoi, ce notă poartă departamentul ăsta al tău și cât de cretini și de corupți sunt.

Citește și: Frații Anaser și Lindon Duduianu, Mircea și Vali Nebunu, dispăruți fără urmă. Preda, protejat

Băi, te rog frumos, uită-te bine la mine, tu ești Vela, eu sunt Gongoi! Întreabă-mă pe mine, trimite un reprezentant al tău să mă întrebe pe mine de grupul ăsta împotriva clanurilor. Bă tu ești…, ești ministru …?”, este o parte din mesajul transmis de Gongoi.

Viorel Gongoi a șters prima înregistrare în care îi acuză pe polițiști că sunt corupți și a postat o nouă înregistrare în care își motivează gestul de a ataca Poliția, deoarece o consideră vinovată pentru arestarea unuia dintre băieții săi care a decedat în penitenciar ulterior.

De asemenea, Gongoi acuză Ministerul de Interne și mass-media că atacă toată etnia rromă folosind cuvântul clan, atunci când se referă la orice scandal care împlică și rromi.

Poliția Capitalei s-a autosesizat imediat după ce mesajul a fost preluat de presă și a fost deschis un dosar penal pentru instigare la ură și discriminare, iar în 28 august 2020, polițiștii au descins în vila lui Gongoi și l-au adus la audieri.

După câteva ore, bărbatul, care la momentul respectiv avea 69 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore.

După expirarea ordonanței de reținere, acesta a fost lăsat să plece acasă, iar cercetările au continuat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au stabilit, după câteva luni, că mesajul interlopului Gongoi nu incita nici la ură și nici la discriminare, motiv pentru care dosarul a fost clasat, conform Gândul. 

Arestat pentru că cerea taxe de protecție dezvoltatorilor imobiliari

Banda lui Gongoi, fiul cel mare al celebrei vrăjitoare Mama Omida, acționa după un plan în care fiecare membru avea un rol bine stabilit. Gongoi își trimitea locotenenții pe șantierele din nordul Capitalei, iar aceștia îl somau pe dezvoltatorul imobiliar să se prezinte la o întâlnire cu liderul grupării și solicitau o taxă pentru a permite continuarea lucrărilor.

Citește și: O studentă care făcea dragoste și a uitat să închidă camera în timpul cursurilor online, reabilitată | Newsweek Romania

Dacă dezvoltatorul nu plătea, membrii bandei lui Gongoi veneau pe șantier și îi amenințau pe cei care lucrau acolo. Până la urmă, mai mulți dezvoltatori au cedat și au plătit taxa de protecție pentru că riscau să nu reușească să încheie lucrările la timp. 

Citește și: Gore de la Cluj după ce a spus că va ploua cu morți: Sunt inofensiv, să moară ce-am mai pă interes

"În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza municipiului Bucureşti, în vederea comiterii infracţiunii de şantaj, respectiv, în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept «taxă de protecţie»", conform DIICOT.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te