Cum a pierdut Primăria Năvodari 3 milioane de euro, pe mâna TelDrum și a asociaților săi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.04.2019 - 10:03
Cum ar fi trebuit să arate Aqua Park din Năvodari. FOTO: PressHub

Primăria Năvodari a pierdut peste trei milioane de euro, fonduri europene după ce nu a reușit să construiască un aqua park uriaș. Firma care ar fi trebuit să execute lucrarea, apropiată de TelDrum și Liviu Dragnea, și-a cerut insolvența la scurt timp după demararea proiectului.

SHARE

Aqua park-ul trebuia să apară în Năvodari în 2015. Primăria a și început să construiască, valoarea investiției fiind estimată la circa 7 milioane de euro, din care jumătate fonduri nerambursabile. Firma câștigătoare a licitației pentru execuția lucrărilor, Imob Lux Construct, aparține unui om de afaceri controversat, apropiat de Liviu Dragnea, și și-a cerut insolvența la scurt timp după demararea proiectului. Primăria nu a putut finaliza lucrările până la finalul anului, așa cum era prevăzut în proiect, așa că a pierdut finanțarea europeană. Actualul primar, Florin Chelaru, a încercat să termine proiectul, însă fără succes, scriu PressHub și Info Sud Est

Firma căreia i s-a încredințat construirea aqua park-ului a fost Imob Lux Construct SRL. Societatea a fost înființată în anul 2005 în Bragadiru, Ilfov, și în februarie 2015 și-a schimbat numele în Imob Infrastructură SRL. Lucrările au început în 2015, doar că, trei luni mai târziu, în iulie 2015, societatea a intrat în insolvență și și-a abandonat angajamentul.

Societatea Imob Lux Construct a fost înființată în 2005, iar Primii acționari ai firmei au fost Ferko Company Limited (prin Kiss Laszlo Gyorgy), Viorel Apreutesei și Gheorghe Florea. În 2015, societatea își schimbă numele în Imob Infrastructură SRL, iar asociat unic devine Victor Țene. Tot în anul 2015, societatea primește o tranșă importantă din finanțarea Primăriei Năvodari, apoi intră în insolvență. Victor Țene, ultimul proprietar al societății înainte de insolvență, este un afacerist extrem de controversat, apropiat de Liviu Dragnea. Victor Țene face parte din anturajul financiar al lui Marian Vanghelie, fost primar PSD la Sectorul 5, și face legătura între banii Tel Drum și familia Dragnea, notează jurnaliștii RISE. Împreună cu Marian Dumitru, acesta deținea mai multe firme, inclusiv pe cea care ar fi trebuit să construiască centrul de agrement din Năvodari:

„Au devenit celebri în 2014, când Parchetul Capitalei le-a imputat un prejudiciu de 56 milioane de lei adus statului. Ancheta vizează contractele prin care Țene și Marin au termoizolat bună parte din blocurile sectorului 5. Procesul lor încă se judecă și Vanghelie a fost inculpat în caz, pe motiv că ar fi încasat un comision de 20% din valoarea contractelor publice. Una dintre firmele lor (Imob Lux Construct SRL) a câștigat într-o singură zi din 2013 șase licitații în valoare totală de peste 88 milioane de lei. Apoi a descins procuratura, i-a reținut puțin pe ambii, societatea suspectă a fost radiată și-n locul ei a apărut una nouă, cu nume asemănător (Imob Infrastructură SRL) și același cod fiscal. În numai doi ani, 2014 și 2015, această nouă firmă încasează 10 milioane de la Tel Drum”, potrivit Rise Project. 

Primăria Năvodari nu a răspuns solicitării PressHub de a oferi informații în acest caz. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te