„Justificarea propunerii se întemeiază pe datele reliefate în raportul comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova care evidențiază că, potrivit raportărilor zilnice ale operatorului de transport și de sistem Moldova TransGaz, presiunea rețelelor de transport este deja una critică ceea ce reprezintă un risc major de a declanșa o criză pe piața gazelor naturale”, a declarat Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul infrastructurii și dezvoltării regionale.
Citește și: Managerul spitalului din Tg. Cărbunești: prins cu șpaga în gură, ex-candidat PNL
Comisia pentru situații excepționale va emite dispoziții cu caracter obligatoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice precum și pentru cetățeni.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus ca în hotărârea Parlamentului, privind declararea stării de urgență, să se precizeze că ea se referă strict la gestionarea crizei provocate de lipsa gazului natural. Propunerea vine în contextul în care, potrivit legii, pe perioada perioadei de urgență nu pot fi organizate alegeri. Pe 21 noiembrie, în 15 localități din țară, inclusiv municipiul Bălți, sunt planificate alegeri locale.
La propunerea ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, a fost aprobat și proiectul care prevede eliberarea cantității de 16.500 tone de păcură din rezerva de stat, pentru a asigura populația cu energie electrică și termică.
„Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale, Termoelectrica a fost trecută pe arderea păcurii. Dat fiind faptului că Termoelectrica a epuizat stocul disponibil de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice CSE a decis eliberarea cantității de 16.500 tone de păcură din rezerva de stat”, a spus demnitarul.
Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3
Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună.