Criza COVID-19. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, convorbire cu omologul său din Finlanda

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.04.2020 - 17:14

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o convorbire telefonică cu omologul finlandez, Pekka Haavisto, la solicitarea părţii finlandeze, scrie Agerpres. Unul dintre subiectele discuției a fost legat de criza provocată de noul coronavirus.

SHARE

Cei doi oficiali au vorbit inclusiv de cazul Cameliei Jalaskoski (Smicală), ai cărei copii au fost preluaţi de mai mult timp de către serviciile sociale din Finlanda.

"Ministrul Bogdan Aurescu a readus în atenţie şi situaţia doamnei Camelia Jalaskoski şi a copiilor săi minori, solicitând sprijinul părţii finlandeze pentru soluţionarea pozitivă a acestui dosar. Cei doi demnitari au convenit asupra continuării dialogului pe acest subiect", arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit ministerului român, cei doi miniştri au avut un schimb de vederi asupra evoluţiilor legate de pandemia SARS-CoV-2 din cele două ţări şi a măsurilor luate pentru combaterea efectelor acesteia asupra sănătăţii populaţiei, precum şi a planurilor de acţiune avute în vedere de autorităţi pentru ieşirea din criză şi susţinerea relansării activităţii în diferite sectoare economice şi sociale.

Convorbirea a prilejuit şi un schimb de opinii asupra stadiului şi perspectivelor colaborării dintre cele două ţări la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe principalele evoluţii legate de Parteneriatul Estic şi sprijinul acordat de Uniunea Europeană statelor partenere pentru susţinerea eforturilor de combatere a pandemiei şi a efectelor acesteia.

În acest context, arată MAE, cei doi miniştri au discutat despre ultimele evoluţii din Republica Moldova, evidenţiind importanţa realizării depline şi consecvente de către Chişinău a reformelor decurgând din implementarea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, mai arată sursa citată.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a menţionat sprijinul concret şi consistent acordat de România cetăţenilor R. Moldova în contextul pandemiei COVID-19, anunţat ieri de către preşedintele Klaus Iohannis şi de către Guvernul României şi, similar cu cele susţinute anterior în alte contacte bilaterale sau la nivel european, a încurajat partea finlandeză să examineze posibilitatea de a acţiona în acest sens, inclusiv în coordonare cu România. Cei doi miniştri au convenit continuarea dialogului şi coordonării pe aceste teme.

Evocând contextul aniversar oferit de împlinirea, în 2020, a o sută de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Finlanda, cei doi demnitari au remarcat stadiul foarte bun al relaţiilor bilaterale şi au convenit să evalueze împreună opţiunile pentru marcarea momentului aniversar şi pentru impulsionarea dialogului la nivel înalt. Ministrul finlandez a reiterat omologului român invitaţia de a efectua o vizită bilaterală în Finlanda, invitaţie acceptată cu plăcere, cât mai curând posibil, în funcţie de evoluţiile legate de combaterea pandemiei SARS-CoV-2.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te