Cristian Rizea, cercetat penal în Moldova: fals în declarații la obținerea cetățeniei

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 09.12.2020 - 16:35
Fostul deputat Cristian Rizea, certat penal/FOTO: Inquam Photos/Liviu Florin Albei

Pe numele fostului deputat român Cristian Riziea s-a deschis o cauză penală pentru fals în declarații la obținerea cetățeniei moldovenești de către Procuratura Generală din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

SHARE

Astfel, procurorii au stabilit, în procesul acordării cetățeniei Republicii Moldova fostului deputat român, pretinse ilegalități de natură penală, și anume, fals în declarații.

Potrivit celor constatate în cursul urmăririi penale, prin Avizul Agenției Servicii Publice din 28 decembrie 2017, fostul deputat român a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova, în condițiile în care, prin sentința din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat și condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Procuratura precizează că la momentul depunerii cererii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, „acesta a tăinuit date pertinente și anume că, începând cu anul 2015 deținea statut de acuzat în materie penală, date a căror cunoaștere ar fi dus la respingerea cererii”.

În cadrul investigațiilor, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că „dobândirea cetățeniei de către acesta a avut loc contrar legii, care statuează că cetățenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei sau nu poate fi redobândită de persoana care în perioada de examinare a cererii execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală”.

„Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul falsului în declarații, care, potrivit legislației Republicii Moldova, se pedepsește cu amendă de până la 950 unități convenționale sau cu închisoare de până la 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani”, menționează instituția, într-un comunicat.

Prin decretul președintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, fostului deputat român i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova, potrivit Radio Chișinău.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.