Creştinii îl sărbătoresc, în a treia zi de Crăciun, pe Sfântul Ştefan

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.12.2020 - 09:02
Foto: stirileprotv.ro

Sfântul Ştefan, primul care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos, devenind primul martir al Bisericii, este sărbătorit de creştini în a treia zi de Crăciun. Iar peste 460.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică pe 27 decembrie, de Sf. Mucenic Ştefan.

SHARE

De origine iudeu, Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim. Sfântul Ştefan a ajutat la împărţirea zilnică a bunurilor, în special a hranei. El s-a bucurat de întâietate în rândul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Numele său este însă de origine greacă, însemnând "coroană".

Sfântul Ştefan era un bun cunoscător al Vechiului Testament, precum şi al învăţăturilor lui Iisus Hristos. El a fost judecat de Sinedriu pentru  blasfemie la adresa lui Moise şi a lui Dumnezeu.

Sfântul Ştefan a fost scos afară din cetate şi omorât cu pietre, devenind astfel primul martir creştin. În timp ce era ucis, el a cerut iertare pentru cei care îl omorau. Potrivit tradiţiei, trupul său a fost înmormântat într-o peşteră de Gamaliel.

Potrivit tradiţiei, persoanele cu probleme de sănătate trebuie să aducă în casă, în ziua Sfântului Ştefan, o icoană a acestuia. De altfel, se consideră că icoana Sfântului Ştefan este bine să fie dăruită pentru sporul casei şi pentru sănătate, iar persoanele care sunt certate să se împace.

Nu există obiceiuri speciale pentru ziua Sfântului Ştefan, dar ţăranii - ca şi orăşenii - o ţin. Sunt mulţi cei care poartă numele Sfântului şi de aceea îl respectă ca pe un sfânt patron.

Conform datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, peste 460.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică de Sf. Mucenic Ştefan. 

Astfel, prenume masculine sunt: Stefan/Ştefan - 300.627, Istvan - 32.889, Fanel/Fănel - 8.344, Fanica/Fănică - 4.897, Stefanel/Ştefănel - 3.500, Stefanut/Ştefănuţ - 3.011, Fane - 522, Stefanus/Ştefănuş - 4.

Iar prenume feminine: Stefania/Ştefania - 112.241, Stefana/Ştefana - 19.637, Fanica/Fănica - 8.383, Fanuta/Fănuţa - 1.018, Fana - 306. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.