Crește alarmant numărul românilor care pleacă definitiv din țară: „Ne-am săturat de bătaia de joc”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.08.2023 - 12:04
Crește alarmant numărul românilor care pleacă definitiv din țară - Foto: Profimedia Images

Un număr tot mai mare de români au părăsit România definitiv provocând o prăpastie demografică uriașă în ultimii ani, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

SHARE

Numai în cursul anului trecut, aproximativ 50.000 de români au ales să plece definitiv din țară, reprezentând cea mai mare cifră înregistrată în ultimele trei decenii și consolidând totodată tendința crescândă a emigrării în rândul populației românești.

Crește alarmant numărul românilor care pleacă definitiv din țară

Pe parcursul ultimului deceniu, un număr de aproximativ 250.000 de români au luat decizia de a părăsi definitiv țara, o cifră echivalentă cu populația unui județ de dimensiuni medii.

În plus, este de menționat că un număr semnificativ de români optează să plece temporar în străinătate la muncă sau studii, ceea ce adâncește și mai mult problema României.

Citește și: Țara care oferă locuri de muncă plătite regește. Românii sunt intens curtați de angajatori

Această tendință constantă de emigrare a avut un impact semnificativ asupra populației țării noastre, care a cunoscut o scădere semnificativă în ultimii 10 ani, cu un declin de peste un milion de locuitori. Pe lângă aceasta, se înregistrează o îmbătrânire a populației, cu vârsta medie crescând de la 40,6 ani la 42,4 ani.

Această scădere demografică are consecințe serioase pentru economia și sistemul social al României. Pe măsură ce numărul tinerilor care rămân în țară devine din ce în ce mai mic, iar populația înaintează în vârstă, presiunea asupra sistemului de pensii și a bugetului de stat se amplifică.

Citește și: „Avem nevoie disperată de muncitori”. Țara care cere ajutorul românilor. Ce meserii se caută? 

În plus, se resimte o deficiență tot mai accentuată de forță de muncă în diverse sectoare economice, ceea ce afectează funcționarea acestora.

Ce ar trebui să facă statul și nu face?

Pentru a inversa această tendință negativă, este imperativă o abordare coordonată la nivel guvernamental.

Aceasta ar trebui să includă măsuri menite să încurajeze tinerii să rămână în țară, să sprijine investițiile în educație și dezvoltare economică, și să creeze un mediu mai propice pentru tinerii antreprenori și investitori, lucru care nu se întâmplă. 

„Ne-am săturat de bătaia de joc din România”

„Ne-am săturat de bătaia de joc din România. Patronii din România oferă salarii foarte mici, iar prețurile sunt mai mari ca în Germania sau Italia. La stat nu te poți angaja dacă nu ai „pile”. E un sistem complet închis”, spune Nicolae, un român care a ales să plece definitiv din România și să se mute în Canada după ce a lucrat mai mulți ani în Germania, Italia și Franța.

Românii care aleg să părăsească țara natală spun că sunt complet dezamăgiți de clasa politică din România pe care o consideră „corupă până în măduva oaselor”. Sistemul de educație, sănătatea sau infrastructura sunt alte motive principale care îi determină pe români că își construiască un viitor în țările dezvoltate din vest.

„Clasa politică de la noi e coruptă până-n măduva oaselor. Sunt aceeași care se plimbă de la un partid la altul, iar „alternativele extremiste” (partidul AUR n.red) nu sunt deloc o soluție. Ba chiar mai rău! 

Am doi copii, băiatul are 13 ani și fata 16 ani. Sunt amandoi aici la școală (în Canada n.red). Aici au ce învăța. Se pot dezvolta pentru viitor. Fac lucruri la școală de care n-am auzit în viața mea. În România aveau de învățat la Latină și Religie”, mai spune românul.

Sociologul Gelu Duminică atrage atenția: „Ne vom confrunta cu dificultăți majore!”

Gelu Duminică, sociolog, a subliniat importanța acestor acțiuni, declarând: „Dacă n-am aduce forță de muncă din străinătate, am intra în colaps și de azi. Vedem din ce în ce mai mulți oameni de o altă naționaltate pentru simplul motiv că deficitul de forță de muncă nu mai poate fi acoperit. 

Sistemul de pensii, de salarizare, bugetar e deja în colaps, iar lucrurile vor fi din ce în ce mai grave. Doar ca să dau o imagine foarte simplă, înainte de ’90 o generație avea 800.000 de copii, acum o generație are puțin peste 180.000 de copii. Din 180.000 o parte nu rămâne în România, iar o parte dintre ei nu termină nici opt clase”, spune Gelu Duminică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te