COVID Șefa DSP Bistrița: Când facem anchete, sunt multe persoane care nu declară ce s-a întâmplat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.10.2020 - 12:28
Anca Andrițoiu, șefa DSP Bistrița. Sursa foto: timponline.ro

Șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bistrița a atras atenția, într-un interviu pentru timponline.ro, că, atunci când medicii fac anchetele epidemiologice, oamenii nu spun adevărul, iar acest lucru duce la răspândirea coronavirusului.

SHARE

„În ultimele zile a crescut mult numărul de cazuri, văd că transmiterea comunitară e foarte mare. Dacă nu ne protejăm și nu respectăm regulile să crească și mai mult numărul de infectați. Îmi pare rău să văd că sunt atât de multe persoane care nu poartă mască, nu se protejează, participă la petreceri, la întruniri.

Și mai este un lucru care pe noi ne supără foarte tare: atunci când facem anchete epidemiologice sunt foarte multe persoane care nu declară corect ce s-a întâmplat. Deși sunt întrebate și se insistă, nu recunosc faptul că au fost la petreceri, de exemplu. Aflăm colateral și întâmplător că au fost și asta e păcat pentru că, dacă ne-ar spune absolut tot și ne-ar indica toți contacții pe care i-au avut în ultimele zile, ne-ar fi mult mai ușor să izolăm focarul respectiv. Zi lumină lucrează colegele mele de la epidemiologie, vorbesc cu toată lumea și încearcă să găsească toate contactele. Din păcate, sunt mulți care nu mărturisesc tot”, a declarat medicul Anca Andrițoiu, pentru timponline.ro

Șefa DSP Bistrița a mai spus că numărul mare de decese la pacienții cu coronavirus poate fi explicat, pe lângă comorbidități, prin cazurile care ajung tardiv la spital. 

„Au fost multe cazuri care au ajuns destul de târziu la spital – asta poate fi o explicație – sunt mulți vârstnici care au foarte multe comorbidități. Majoritatea au decedat în Spitalul Județean, dar am avut și câteva cazuri care au decedat la Cluj, în Spitalul Județean de acolo. Am furnizat și noi toate datele direcțiunii Spitalului Județean ca să facem o analiză și să vedem pe grupe de vârstă, perioada de spitalizare, să vedem puțin care sunt cazurile. Diabetul, hipertensiunea și obezitatea sunt principalele trei cauze de deces în cazul infectaților cu SARS-COV-2”, a precizat medicul. 

În Bistrița sunt confirmate 1.635 de cazuri de infectare cu coronavirus. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.