COVID Rafila: Este transmitere comunitară în București

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.09.2020 - 22:44
Alexandru Rafila. Sursa foto: Digi 24

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat, miercuri seară, că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus crește din cauză că este transmitere comunitară în mai multe județe din țară și în Capitală.

SHARE

„Numărul de cazuri creşte datorită transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. (...) Incluzându-i şi pe cei care vin temporar în Bucureşti, avem 20% din cazuri în Bucureşti. Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit", a declarat Rafila, miercuri seară, la Digi 24.

Legat de redeschiderea școlilor, Rafila nu este de acord cu premierul Orban, care a spus că redeschiderea școlilor nu a însemnat o creștere semnificativă a cazurilor de COVID: „Părerea mea este că da (a crescut numărul de infectări odată cu redeschiderea școlilor, n.r.), suntem la 10-12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Spuneam să vedem ce se întâmplă peste 10-12-14 zile. Deocamdată vedem - număr mare de cazuri. Duminică am avut un record pentru ziua de duminică, sâmbătă am aut un record pentru ziua de sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm şi ajungem pe renumitul platou sau creşterea va continua".

În opinia sa, „cu siguranţă" va creşte numărul de persoane internate în secţiile de terapie intensivă.

Rafila a mai spus că, potrivit unui index european, România se află, alături de Bulgaria, pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte performanţa sistemului de sănătate: „nu este total neaşteptat, pentru că avem şi cea mai mică sumă şi din punct de vedere procentual şi din punct de vedere al sumei efective alocate sistemului de sănătate. Aşa că având în vedere câţi bani se alocă sistemului de sănătate, stăm destul de bine, depinde cum priveşti lucrurile".

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.