CORONAVIRUS. Noi măsuri de circulație pentru cei peste 65 de ani

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.03.2020 - 22:11
Foto Inquam Photos/George Călin

Ordonanța militară numărul 4 a mărit intervalul orar în care personale peste 65 de ani pot ieși din casă în perioada stării de urgență.

SHARE

Persoanele peste 65 de ani care trebuie să părăsească locuința pentru urgențe și nevoi medicale o pot face din 31 martie pe tot parcursul zilei, a anunțat ministrul de Interne Marcel Vela. 

Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”, se arată în ordonanța militară 4.

De asemenea, vârstinicii mai pot ieși din casă, pe lângă intervalul orar 11.00-13.00, când au dreptul să meargă să își cumpere alimente, și seara, pentru a-și plimba animalele de companie, potrivit ordonanței militare 4.

„Am permis deplasarea celor peste 65 în afara casei și în intervalul orar 20.00-21.00, pentru nevoile animalelor de companie sau domestice. Deplasarea se poate face fără declarație pe proprie răspundere”, a declarat ministerul de Interne.

De asemenea, magazinele alimentare trebuie să se asigure că între 11.00 și 13.00 au acces doar persoanele peste 65 de ani. 

„Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 30 martie 2020”, menționează ordonanța militară 4.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.