Coreea de Nord sugerează că ar putea relua testele nucleare și de rachete

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.01.2022 - 13:28
Coreea de Nord sugerează că ar putea relua testele nucleare și de rachete/FOTO: Pixabay

Coreea de Nord își va consolida apărarea împotriva SUA și va lua în considerare reluarea „tuturor activităților suspendate temporar", a declarat joi agenția de știri de stat KCNA, o referire aparentă la un moratoriu autoimpus asupra testelor de arme nucleare.

SHARE

Tensiunea a crescut din cauza unei serii recente de teste de rachete nord-coreene. Un impuls al SUA pentru noi sancțiuni a fost urmat de o reacție aprinsă din partea Pyongyangului, ceea ce a ridicat spectrul unei reveniri la perioada așa-numitelor amenințări din 2017.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a convocat miercuri o reuniune a puternicului lider al Partidului Muncitorilor, aflat la guvernare, pentru a discuta „probleme politice importante”, inclusiv contramăsuri privind politica „ostilă” a SUA, a declarat agenția oficială de știri KCNA.

Phenianul a ordonat o reconsiderare a măsurilor de consolidare a încrederii și „examinarea promptă a problemei reluării tuturor activităților suspendate temporar", solicitând în același timp „consolidarea imediată a unor mijloace fizice mai puternice", a precizat KCNA.

Citește și: Pandemia copiilor: De două ori mai mulți copii infectați cu COVID în două zile. 10% sunt în spitale

Decizia pare a fi un pas dincolo de remarcile anterioare ale lui Kim de la sfârșitul anului 2019, potrivit cărora nu va mai fi obligat să respecte moratoriul privind testarea focoaselor nucleare și a rachetelor balistice intercontinentale cu rază lungă de acțiune (ICBM), după ce Statele Unite nu au răspuns la apelurile de concesii pentru redeschiderea negocierilor.

Ostilitatea și amenințările Washingtonului au „atins o linie de pericol", se arată în raport, citând exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud, desfășurarea de arme strategice americane de ultimă generație în regiune și punerea în aplicare a unor sancțiuni independente și ale ONU.

Citește și: OLAF: Grup infracțional în România care a deturnat sute de mii de euro din fonduri UE

„Ar trebui să ne pregătim mai temeinic pentru o confruntare pe termen lung cu imperialiștii americani", a concluzionat Phenianul.

Avertismentul Coreei de Nord a fost lansat cu câteva ore înainte ca Consiliul de Securitate al ONU să se reunească joi într-o ședință cu ușile închise pentru a discuta despre recentele teste cu rachete, la cererea Statelor Unite și a altor câteva țări.

Președintele Joe Biden nu a făcut nicio mențiune despre Coreea de Nord în timpul unei conferințe de presă de aproape două ore, organizată miercuri pentru a marca primul său an de mandat.

Întrebat cum ar răspunde Statele Unite dacă Coreea de Nord ar relua testele ICBM și nucleare, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a refuzat „să intre în ipoteze", dar a declarat că obiectivul său rămâne denuclearizarea completă a peninsulei coreene.

"Rămânem pregătiți să ne angajăm într-o diplomație serioasă și susținută, fără condiții prealabile, pentru a face progrese tangibile", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că Washingtonul își va continua eforturile în coordonare cu comunitatea internațională pentru a împiedica avansarea programelor de înarmare ale Coreei de Nord.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că monitorizează exercițiile de iarnă ale Nordului, menținând în același timp poziția de pregătire, calificând recentele teste cu rachete drept „amenințări grave".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te