Copil electrocutat, salvat de unchiul și vărul său cu ajutorul dispecerului 112: „Haideți că puteți”

DE Florentina Enache | Actualizat: 14.08.2024 - 13:38
Copil electrocutat, salvat de unchiul și vărul său cu ajutorul dispecerului 112: „Haideți că puteți” - Foto: arhivă
Copil electrocutat, salvat de unchiul și vărul său cu ajutorul dispecerului 112: „Haideți că puteți” - Foto: arhivă

Un copil de 15 ani s-a electrocutat, iar acum el este în viață datorită unchiului și vărului său, care au ascultat cu atenție și calm indicațiile asistentei medicale, prin apelul la 112.

SHARE

Pe 12 august, un copil de 15 ani s-a electrocutat, în localitatea Valchid, județul Sibiu, iar la sosirea echipajelor de urgență era inconștient.

La apelul la 112 a răspuns asistenta medicală Mariana Cătăneț, cu o experiență de 32 de ani pe ambulanță și coordonator de activitate atunci când ajunge în dispecerat. Unchiul și vărul băiatului, coordonați prin telefon de către Mariana Cătăneț, au reușit să-l resusciteze pe adolescentul de 15 ani, ascultând cu atenție indicațiile primite și rămânând calmi, scrie Turnul Sfatului.

Citește și: Crizele de furie la copiii sub 3 ani. Au sau nu legătură cu timpul petrecut pe telefonul părinților?

Băiatul a fost luat de elicopterul SMURD și transportat la spitalul din Tg. Mureș cu inima bătându-i din nou. La acest final fericit a contribuit o colaborare extraordinară între doi membri ai familiei sale, SMURD Dumbrăveni, SAJ subunitatea din Mediaș, elicopterul SMURD și asistenta din dispecerat care a răspuns apelului la 112 și a coordonat întreaga intervenție.

Băiatul este în stare generală gravă, internat în cadrul Compartimentului ATI copii, dar este în viață. 

„Și-au păstrat cumpătul și asta a contat enorm”

„Am primit solicitarea că s-a electrocutat acest copil de 15 anișori. Am întrebat care este stare lui și mi-au spus că este inconștient și i-am rugat să înceapă ei, familia, manevrele de resuscitare. Erau acolo strigăte, urlete, a trebuit să-i liniștim puțin, dar am găsit doi membri ai familiei care au fost foarte, foarte receptivi”, a spus Mariana Cătăneț.

Cele două rude despre care ea vorbește sunt unchiul băiatului, cel care, sub indicațiile ei, a executat primele manevre de resuscitare și vărul copilului, cel care a ținut telefonul pe difuzor și a numărat odată cu asistenta de la celălalt capăt al firului presiunile făcute pe pieptul băiatului.

„I-am spus cum să facă, cum să stea lângă pacient în genunchi, și le-am spus să numere cu mine. Efectiv unul număra și celălalt apăsa pe piept. Ceilalți membri ai familiei strigau în jur. Îi auzeam prin telefon. Dar ei nu. Și-au păstrat cumpătul și asta a contat enorm”.

Citește și: România luptă pe două fronturi cu incendiile din Europa. Unde trimite MApN „Spartanul și Hercules”

La fața locului au ajuns echipajul SMURD Dumbrăveni, Ambulanța cu asistent din Mediaș și elicopterul SMURD de la Tg. Mureș. Primii au ajuns cei de la SMURD, urmați în câteva secunde de ambulanță și imediat de elicopterul SMURD, mai scrie Turnul Sfatului.

„Le spuneam numărați cu mine: și unu și doi și trei, haideți copii că puteți, haideți că puteți. Au fost foarte receptivi. Cinste lor, nu am ce să le spun. Au fost extraordinari. Îi felicit din tot sufletul pentru felul în care au acționat. În momentul în care se ajungea la 30, le spuneam să se oprească și să sufle de două ori în gura copilului. Exact așa au făcut până l-au preluat cei de la SMURD și apoi ai noștri care au intervenit cu adrenalina. În timp ce inima băiatului a repornit a ajuns și l-a preluat medicul de pe elicopter. L-au transportat la spital cu puls. Toată stima familiei, toată stima”, spune cu sufletul la gură asistenta de la dispecerat.

Mariana Cătăneț spune că este important ca cel care apelează la 112 să-și păstreze calmul și să urmeze instrucțiunile.

„Este extraordinar de important chiar și câteva secunde să intervină. Dacă resuscitarea se începe imediat, ca și în cazul copilașului de azi, poate este o șansă să fie salvat. Noi îi învățăm de bine. Oricare dintre colegii mei de la dispecerat au abilitatea și pregătirea de a ghida în situații de urgență. Trebuie doar să fie ascultați și urmați întocmai”, spune Mariana Cătăneț.

„Asta mă bucură enorm. Vă dați seama că cea mai mare fericire a noastră este atunci când vedem că la celălalt capăt al firului am salvat un om. Ce poate fi mai frumos pe lumea asta?”, a mai spus Mariana Cătăneț.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te