„Convoaiele libertății" franceze se îndreaptă spre Paris

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.02.2022 - 14:21
„Convoaiele libertății" franceze se îndreaptă spre Paris/FOTO: Euronews

Franța va desfășura vineri și în weekend mii de polițiști în Paris și în împrejurimi și va înființa puncte de control la stațiile de taxare de pe principalele drumuri care duc spre capitală pentru a ține la distanță automobiliștii din „Convoiul Libertății", anunță poliția.

SHARE

În pofida ordinului de a nu intra în Paris, automobiliștii care protestează împotriva restricțiilor COVID-19 converg spre capitalele franceze din mai multe orașe din Franța, inspirați de demonstrațiile cu claxoane care au loc în Canada.

Cu toate acestea, protestele franceze „Convoiul libertății" arată semne de unire a unui grup împotriva președintelui Emmanuel Macron la două luni de la alegerile prezidențiale din aprilie, cu rămășițe ale mișcării antiguvernamentale „Vestele galbene" din 2018/2019 și unii politicieni de extremă dreapta care se raliază în spatele automobiliștilor, relatează Reuters.

„Ne învârtim în cercuri de trei ani. I-am văzut pe canadieni și ne-am spus: „Este grozav ceea ce fac". În opt zile, bum, s-a declanșat ceva", a declarat pensionarul Jean-Marie Azais, care se îndrepta spre Paris dinspre sud-vest.

Citește și:Iohannis și Stoltenberg, la baza Kogălniceanu: Există riscul unei invazii la scară mare

Protestul automobiliștilor urmează valurilor de demonstrații legate de regulile franceze privind certificatele de vaccinare - care cer ca oamenii să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID pentru a intra în baruri, restaurante, cinematografe și alte spații publice.

În timp ce în Canada, protestele au unit camionagii furioși din cauza obligativității vaccinării pentru trecerea frontierelor, în Franța, oamenii obișnuiți, furioși din cauza restricțiilor privind COVID, se îndreaptă spre vehiculele lor.

Citește și:Klaus Iohannis: România e foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate

La Toulouse, un convoi de dube, rulote și mașini a plecat joi dintr-o parcare, fiind salutat de o mulțime care purta vestele de înaltă vizibilitate care au definit demonstrațiile „vestelor galbene".

Desfășurarea poliției va include ofițeri de intervenție rapidă pe motociclete și echipamente de ridicare a greutăților pentru a demonta orice blocaje rutiere improvizate de către protestatari.

Unii susținători ai „Convoaielor libertății" au declarat că protestatarii nu ar trebui să fie descurajați de ordinul poliției de a rămâne în afara limitelor orașului Paris.

„Autoritățile nu pot bloca pe toată lumea", a declarat o femeie care îi încuraja pe automobiliști în Toulouse. "Convoaiele trebuie să forțeze, trebuie să încerce în continuare să intre".

Revolta "vestelor galbene" a zguduit președinția lui Macron timp de mai multe luni și a dezvăluit o furie adânc înrădăcinată, resimțită în afara marilor orașe, față de costul ridicat al vieții și față de o elită urbană percepută ca fiind deconectată de greutățile zilnice ale oamenilor obișnuiți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te