Contre între CTP și Moise Guran: „Nu numai prostie alfabetizată”; „Să fim atenți cum îmbătrânim”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.02.2020 - 15:51
Cristian Tudore Popescu și Moise Guran

 Cristian Tudor Popescu a lansat o critică dură la adresa lui Moise Guran, plecând de la un articol scris de acesta din urmă pe blogul său, în anul 2014, iar fostul ziarist intrat în politică i-a răspuns rapid.

SHARE

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a sancționat, într-un articol din Republica, următoarea afirmație a lui Moise Guran, scrisă pe blogul său în contextul invadării Ucrainei de către forțele sprijinite de Rusia:

„Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi oraşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat, la fel cum este, acum, în pericol Ucraina”.

Comentariul lui CTP a fost extrem de dur, în articolul de pe Republica.ro și în pastila radio de la Europa FM: „Afirmația că împușcarea a mii de țărani de către armată în 1907 a fost necesară, pentru că altfel desculții dărâmau regatul României, este o tâmpenie de dreapta extremă înfiorătoare.

Până aici, dl Guran poate fi încadrat în categoriile „capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil”, cum o face Asociația 17 decembrie Timișoara, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluție.

Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată. Nu înseamnă numai ceaușism congenital. Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului”.

Moise Guran a replicat, la rândul lui, într-o intervenție la Europa FM, spunând că „articolul pe care l-am scris în 2014 era în contextul invadării Ucrainei de către ruși.

Tot articolul era despre state slabe care nu știu niciodată ce le-a lovit când Rusia intervine… Opiniile sunt libere. Poate opinia mea a fost greșită, categoric a fost greșită în privința modului în care am formulat-o și care ar fi putut lăsa de înțeles că eu aș fi justificat omorârea civililor la Revoluție. Aceasta e o interpretare răutăcioasă pur și simplu.

În legătură cu atacurile pure la persoană pe care dl Popescu le-a desfășurat folosind Europa FM și site-ul Republica: mie mi-a făcut mare plăcere să dezbat cu dl Popescu la Europa FM, aș mai face oricând cu aceeași plăcere, am un respect deosebit pentru domnia sa și i-aș transmite un singur lucru: să fim atenți cum îmbătrânim, domnule Popescu. Atât am avut de spus”.

Moise Guran și Cristian Tudore Popescu au colaborat în 2019 la Europa FM, la emisiunea Piața Victoriei.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te