Continuă căutările în Himalaya, după prăbușirea ghețarului: cel puţin 18 morţi şi 200 de dispăruţi

DE Miruna Moldoveanu | 08.02.2021 - 15:22
Echipele de salvare din Himalaya/FOTO: Getty

Cel puţin 18 persoane au murit şi alte 200 sunt în continuare date dispărute în nordul Indiei, potrivit unui nou bilanţ stabilit luni, la o zi după o viitură produsă în urma prăbuşirii unui fragment dintr-un gheţar în Himalaya, scrie AFP.

SHARE

Căutările au fost reluate luni dimineaţă, 200 de salvatori fiind mobilizaţi, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră indo-tibetană (ITBP).

Cel puţin 200 de persoane sunt date dispărute şi 18 cadavre au fost găsite, a declarat pentru presă premierul statului Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat.

Majoritatea persoanelor dispărute lucrau la două centrale hidroelectrice de pe barajul Richiganga. Unele dintre victime au rămas prinse în două tuneluri blocate de ape, noroi şi pietre.

Douăsprezece persoane au fost salvate duminică din unul dintre tuneluri, însă există în continuare 25 până la 35 de persoane blocate în al doilea tunel, a declarat Piyoosh Rautela, responsabil pentru ajutorarea victimelor dezastrelor din statul Uttarakhand.

Dificultăţi tehnice au împiedicat operaţiunile de salvare în tunel, însă acesta a fost curăţat pe o lungime de 90 de metri, fiind posibil accesul în interior, a declarat Vivek Kumar Pandey, un alt oficial local.

Enorma cantitate de apă a devastat valea râului Dhauliganga, distrugând tot ce se afla în calea sa, un complex hidroelectric fiind acoperit de ape, conform imaginilor surprinse de localnici îngroziţi.

Locuitori din regiune au fost de asemenea luaţi de ape în timp ce se aflau cu animalele la păscut, au spus autorităţile.

Din cauza topografiei sale deluroase, regiunea în care s-a produs viitura este predispusă la astfel de dezastre naturale.

Experţii sunt de părere că degradarea mediului înconjurător, provocată de lărgirea drumurilor şi amenajarea de hidrocentrale, au făcut ca întreaga zonă să devină şi mai vulnerabilă.

În iunie 2013, ploile torenţiale cauzate de cel mai abundent sezon musonic din ultimii 90 de ani au provocat inundaţii catastrofale, soldate cu circa 6.000 de victime, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.