Consilierul prezidenţial Andrei Muraru, acreditat ambasador al României în SUA de Klaus Iohannis

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.07.2021 - 18:09
Consilierul prezidenţial Andrei Muraru, acreditat ambasador al României în SUA de Klaus Iohannis. / Foto: digi24.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele privind eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Andrei Muraru şi acreditarea acestuia în calitate de ambasador al României în SUA, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

SHARE

Consilierul prezidenţial Andrei Muraru a fost propus ca ambasador al României în Statele Unite ale Americii pe 4 martie. Ministerul Afacerilor Externe a transmis la acea dată către Parlament solicitarea privind audierea a 26 de candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, între care şi Andrei Muraru, care a primit aviz favorabil de la comisiile reunite de specialitate din Parlament, pe 14 aprilie.

Andrei Muraru îl înlocuiește pe George Maior, care va pleca la post la ambasada României din Iordania.

Citește și: NATO și prietenii și-au scos navele la Sea Breeze în Marea Neagră. Rusia răspunde cu tiruri de S-400

Cine este noul ambasador al României la Washigton

Muraru a fost consilier prezidenţial din decembrie 2014 până în prezent. Născut în 1982, este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master „Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014).

În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României.

Citește și: Băluță, acuzat că își asumă rezultatele elevilor la bacalaureat, deși i-a lipsit de burse

A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.

Este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, “este autor al cărții Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, Polirom, 2017, coordonator al volumelor Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967), Polirom, 2008, Regele, comuniștii și Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, Revoluția din 1989. Învinși și învingători (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Șandru), Polirom, 2020,  şi coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu, Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014.

A publicat, de asemenea, numeroase studii științifice și recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susținut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te