Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), al Comisiei Europene, ține legătura permanentă cu autoritățile de la București și este pregătit să trimită rapid o misiune care să sprijine pe teren, la cererea Ministerului Sănătăţii, a anunțat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.
Pe lângă sprijinul oferit de ECDC, România a mai primit ajutor, pentru a trece de valul al patrulea al pandemiei, în care și-au pierdut viața deja peste 13.000 de persoane, de la alte opt țări din UE și din afara UE:
- Polonia (200 de concentratoare de oxigen, 55 de monitoare cardiace, 50 aparate respiratorii, 1.000 de puls-oximetre și 3 seturi de echipamente pentru dezinfecție);
- Italia (5.200 de fiole de anticorpi monoclonali);
- Danemarca (15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen);
- Austria (1.075 cutii cu medicamente);
- Franța (89.030 fiole cu medicamente, 18 ventilatoare mobile, echipamente individuale de protecție, teste antigen, truse de prelevare de probe și pompe cu seringi);
- Germania (12.750 unități de Casirivimab / Imdevimab anticorpi monoclonali);
- Slovacia (500.000 de teste antigene, 3.136.000 de seringi, 1.152.000 de ace și 1.000 de doze de Bamlanivimab anticorpi monoclonali);
- Serbia – partener în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE – (20 de concentratoare de oxigen de 8 L, 150 concentratoare de oxigen de 5 L, 4 865 doze de Bamlanivimab anticorpi monoclonali și 1.500 de doze de Regneron).
În plus, în România au mai ajuns 550 concentratoare de oxigen din stocul medical rescEU al Comisiei Europene, găzduit în Olanda.
Peste 46 de pacienți au fost transferați din România pentru îngrijiri medicale în Ungaria, Austria, Germania și Polonia. Sunt planificate transferuri suplimentare în Slovacia.
Citește și: Nicușor Dan: Nu mi-am pus problema să obțin certificat verde
O echipă formată din 32 de cadre medicale din Republica Moldova (stat partener în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE) a fost dislocată în spitalele din județul Iași.
9 cadre medicale din Danemarca lucrează la Institutul “Matei Balș” din București, iar 32 de cadre medicale din Polonia lucrează în secții destinate COVID-19 din spitalele bucureștene.
„Problemele sanitare erau aici de multă vreme, dar nu am văzut semnalele. Iar când cei responsabili le-au văzut, nu au vrut să le recunoască. În acest moment suntem țara cu cea mai mare mortalitate pe cap de locuitor din cauza pandemiei de COVID-19. Dar iată că solidaritatea europeană funcționează organizat!
Europenii ajută acum România, așa cum medicii români au ajutat Italia în primul val al pandemiei. Europa nu ne va lăsa la greu, dar România trebuie să fie mai bine pregătită pentru viitoarele crize neprevăzute. Voi continua să folosesc toate instrumentele de care dispune un eurodeputat pentru a ajuta în continuare țara noastră”, a declarat europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță.
Citește și: Certuri în PNL înainte de a decide alianța cu PSD sau USR. Cîțu, discuții pentru șefia Senatului
Europarlamentarul a solicitat, saptamana aceasta, și ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru nevoile urgente de acum din spitale din România, dar și pentru o campanie solidă de vaccinare, care să răspundă temeinic fricilor oamenilor.