Comisia Europeană răspunde criticilor privind ritmul lent de vaccinare din Europa

DE Miruna Moldoveanu | 05.01.2021 - 12:48
Comisia Europeană îşi apără stategia de achiziţie a vaccinurilor în faţa criticilor şi întârzierilor/FOTO: Getty

Comisia Europeană a respins criticile conform cărora modul în care a abordat contractele de achiziţie de vaccinuri anti-COVID este cauza campaniei lente şi întârziate de vaccinare în statele UE, executivul comunitar punând această situaţie pe seama dificultăţilor de producţie.

SHARE

„Numărul vaccinurilor pe care le avem (comandate) este suficient”, a spus la Bruxelles în faţa presei Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Suntem la începutul campaniei de implementare (...). Este evident că o provocare ca aceasta va avea mereu obstacole în cale”, a adăugat el, menţionând problemele de producţie şi distribuţie, a căror soluţionare estimează că va fi grăbită în săptămânile următoare.

În acest timp, Statele Unite şi Marea Britanie au reuşit fiecare să treacă pragul de un milion de persoane vaccinate, luând un avans important în faţa Uniunii Europene.

Deocamdată singurul vaccin autorizat în UE de către Agenţia Europeană a Medicamentului este Pfizer-BioNTech, fiind aşteptată şi autorizarea vaccinului Moderna.

Comisia Europeană a comandat în numele statelor membre 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech şi 80 de milioane de doze de vaccin produs de Moderna, cu o opţiune de încă 80 de milioane pentru cel din urmă. Ambele vaccinuri sunt administrate în două doze de persoană, iar UE are o populaţie de circa 450 de milioane.

Responsabili din sectorul sanitar şi oficiali, printre care premierul bavarez Markus Soder, au acuzat faptul că executivul comunitar a comandat prea puţine doze de vaccin de la producătorii care au avut succes în dezvoltarea acestuia (Pfizer-BioNTech şi Moderna), mizând în schimb pe acei producători care înregistrează întârzieri în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, cum este de exemplu cazul Sanofi.

În replică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a amintit că această instituţie a urmărit să obţină un portofoliu diversificat de vaccinuri şi a comandat în total, cu opţiuni incluse, peste două miliarde de doze de la cele şase companii farmaceutice cu care a încheiat contracte.

Însă deocamdată singurul vaccin pentru care a fost anunţat un termen de livrare în UE este cel al Pfizer-BioNTech, livrarea comenzii actuale fiind programată să se desfăşoare până în septembrie, potrivit Agerpres.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.