Comisia Europeană alocă suplimentar milioane de euro pentru ca România, Bulgaria, Cehia și Polonia ca să accepte refugiații ucraineni, în total 65 de milioan de euro.
Țările UE au primit fonduri suplimentare de la Comisia Europeană, la 18 decembrie, pentru finanțarea proiectelor menite să reducă presiunea migrației și să ofere refugiaților ucraineni sprijinul, serviciile și asistența necesare.
Comisia Europeană alocă suplimentar milioane de euro pentru refugiații ucraineni din România
Bulgaria, Cehia, Polonia și România pot folosi fondurile de la bugetul UE pentru a-i ajuta pe ucrainenii nou sosiți să găsească locuințe, să ofere formare lingvistică și profesională și să acceseze servicii sociale și medicale.
„Finanțarea va fi supusă sistemelor respective de monitorizare și control ale cadrului financiar al UE”, se arată în mesajul Comisiei Europene, potrivit European Pravda.
Comisia Europeană a remarcat că țările UE au găzduit peste 4,1 milioane de ucraineni folosind un mecanism de protecție temporară, care a fost aplicat pentru prima dată la scurt timp după invazia rusă pe scară largă în Ucraina și este în prezent prelungit până în martie 2025.
În luna iunie 2023, în România se aflau 95.640 de refugiați din Ucraina, cât este capacitatea unui stadion de fotbal, potrivit UNHCR.
Dintre aceștia, 80% sunt femei cu copii.
De la începutul conflictului, 3,7 milioane de refugiați au sosit sau au trecut prin România direct din Ucraina sau din Republica Moldova. Cei mai mulți dintre ei au avut nevoie de asistență imediată și de transport.
Datele UNHCR indică faptul că 35% dintre refugiați nu au avut nevoie de sprijin și au ales să-și achite cazarea și hrana din resurse proprii.
Citește și: Câți refugiați trebuie să accepte România pentru ca Austria să ne lase în Schengen? Răspuns oficial
40% dintre refugiații care se află în România la acest moment, lucrează, fie în țară, fie sunt angați în continuare la fostul loc de muncă din Ucraina sau din străinătate și lucrează acum în regim de telemuncă. Toți aceștia contribuie la economia românească.
Pe lângă cei 40% de refugiații care lucrează la acest moment, alți aproximativ 15.000 de refugiați sunt înregistrați la ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă), în căutarea unui loc de muncă.
Citește și: Poveştile unor familii de ucraineni care aleg să muncească în România: „Am fost primiți cu empatie”
25.000 de copii s-au înscris pentru anul școlar 2022-2023, fie ca audienți, fie ca elevi cu frecvență completă.
În plus, aproximativ 8.000 de copii sunt înscriși în alte unități de învățământ, cum ar fi hub-urile educaționale.