Concurezi într-una dintre cele mai pretențioase, dificile și solicitante competiții desfășurate vreodată pe Pământ, pentru un loc situat acolo „sus”, pe orbita planetei. Te clasezi pe locul doi. Ești, cum s-ar spune, „al doilea pe țară”. Dar ești pe locul secund într-o lume în care a fi primul înseamnă aproape totul, iar al doilea aproape nimic, scrie Digi24.
O lume în care aproape toți au auzit de „primul cosmonaut român Dumitru Prunariu” și aproape nimeni nu a auzit de Mitică Dediu, cosmonautul-cercetător „opțiunea numărul doi” a României în misiunea spațială sovieto-română Soiuz 40, din mai 1981.
CITEȘTE ȘI: Alexia Eram povestește cum e să ai o mamă ca Andreea Esca: „E super greu”
Documentele arhivei diplomatice a MAE arată că sovieticii au sugerat primii părții române, în decembrie 1980, ca opțiunea „numărul unu” pentru zborul spațial să fie Dumitru Prunariu, deoarece acesta a manifestat, printre altele, „de la început mai multă insistență” și „a învățat mai repede limba rusă”. După încheierea misiunii, Prunariu a devenit un star, iar Dediu a fost uitat „pe nedrept”, conform membrilor familiei sale.
Maiorul Mitică Dediu râde sigur pe el, ca atunci când știi că ți-a ieșit o glumă bună, cu efect garantat asupra asistenței. De fapt, toată lumea din poză râde (sau cel puțin cei din primele rânduri, care au putut auzi ori s-au prins de poantă), într-una din rarele sclipiri de veselie autentică surprinse de imaginile de arhivă din timpul pregătirilor pentru zborul comun româno-sovietic în spațiu.
Nicio comportare deosebită care să trădeze vreo postură de erou ori vedetă media, cu excepția, poate, a galonatului cosmonaut Alexei Leonov, pe care-l vedem aici detașat în postura de „lider” în uniformă al grupului de cosmonauţi care se pregătesc pentru primul zbor româno-sovietic în spaţiul cosmic.