CNCD: Un tratament diferențiat vaccinat/nevaccinat nu e din start discriminatoriu

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 06.05.2021 - 16:24
CNCD: Un tratament diferențiat vaccinat/nevaccinat nu e din start discriminatoriu. Foto Inquam Photos/Costin Dinca

Eventualele măsuri privind accesul persoanelor în restaurante sau teatre doar dacă sunt vaccinate ar trebui supuse mai întâi dezbaterii publice, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba.

SHARE

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, crede că ar putea să apară unele probleme de încălcare a drepturilor omului.

Acesta precizează pe de altă parte că anumite decizii avute în vedere de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care vizează studenții pot crea discriminări.

Asztalos Csaba a explicat la RFI ce e discriminatoriu și ce nu în deciziile pe care le are în vedere Guvernul pentru revenirea la normalitate.

Citește și: Gruia Stoica acuză: condamnat după ce a blocat traficul de țigări controlat de soțul ex-șefei DIICOT

„Pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu aceste măsuri. De aceea, ele trebuie dezbătute în public și pregătite de experți din toate zonele, inclusiv din zonele ce țin de drepturile omului.

În primul rând, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege.

Anul trecut, Parlamentul a adoptat legea nr. 55, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei și acolo avem reglementări în domeniul economic, reglementări care prevăd că există posibilitatea de limitare sau suspendare a activității unor instituții sau operatori economici.

Întrebarea este dacă această lege conține prevederi suficiente pentru a adopta astfel de măsuri.

Citește și: FOTO Columbeanu a sărăcit. Stă în chirie, are mașină de 30 de ani, bea cafea la plic și bere la doză

După care cu ce justificăm acest tratament diferențiat?

În zona HORECA vorbesc acum. Dacă cei vaccinați sunt într-o situație diferită față de cei nevaccinați din perspectiva infectării, din perspectiva contagiunii lor, dacă sunt contagioși sau nu în momentul în care se infectează și la aceste întrebări trebuie să dea răspuns experții.

În măsura în care sunt în situație diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferențiat”, a declarat Asztalos Csaba.

Șeful CNCD spune că „vor exista procese, instanța de judecată va decide dacă suntem în cazuri de discriminare sau nu (...). Un tratament diferențiat între vaccinat și nevaccinat nu poate fi calificat din start ca fiind discriminatoriu”. (Mai multe detalii la RFI).

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.