Ciucă: Guvernul va adopta o serie de decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special IMM

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.02.2022 - 12:49
Ciucă: Guvernul va adopta o serie de decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special IMM/FOTO: Facebook/GuvernulRomâniei

Guvernul va adopta, în şedinţa de miercuri, o serie de decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri, care vizează, în special, sectorul IMM, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la începutul reuniunii.

SHARE

„În şedinţa de astăzi, vom adopta o serie de decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri din România. Astfel, respectând prevederile programului de guvernare prin care ne-am asumat ca obiectiv stimularea economică, susţinerea investiţiilor strategice în infrastructură, în sănătate, în educaţie, inovare şi digitalizare, precum şi reducerea decalajelor faţă de ţările dezvoltate, economiile dezvoltate din Europa de vest, vom accesa instrumentele financiare şi granturile pentru sectoarele afectate şi vom implementa scheme de ajutor de stat pentru investiţii noi şi garanţii pentru credite", a explicat Ciucă.

Potrivit acestuia, una dintre măsuri vizează cadrul legal pentru plata contractelor de finanţare pentru ultimii 2.885 de beneficiari eligibili ai Măsurii 2 Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor, în valoare de peste 500 de milioane de lei.

Citește și: Biden, declarație televizată: Trupele ruse rămân în „poziție de amenințare”

„Aceasta reprezintă o schemă de sprijin acordată IMM-urilor în perioada determinată de criza de COVID-19, iniţiată în anul 2020. Facturile totale alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru au fost în valoare de peste 3,8 miliarde de lei, la care s-a adăugat, prin Legea bugetului pe anul 2022, suma de 570 de milioane de lei", a precizat el.

Prim-ministrul a menţionat că, în şedinţa de miercuri, urmează să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă privind implementarea de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a programului de sprijinire a sectorului IMM, în scopul redresării şi relansării economice.

Citește și: Putin schimbă tonul: Rusia, pregătită să continue negocierile, dar în estul Ucrainei e „genocid”

„Am decis, de asemenea, să continuăm în acest an atât programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii Start Up Nation România, cât şi programul privind măsurile pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism a căror activitate a fost efectuată în contextul pandemiei COVID-19.

Vom adopta astăzi ordonanţa de urgenţă prin care se va permite implementarea de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a programului de sprijinire a sectorului IMM, în scopul redresării şi relansării economice. Astfel, se va asigura accesul întreprinderilor grav afectate de situaţia economică la un nou instrument de finanţare", a afirmat Nicolae Ciucă.

Executivul urmează să adopte şi un memorandum prin care se va pregăti implementarea unor noi programe guvernamentale de creditare cuprinse în pachetul de stimulare economică pentru IMM-uri, precum şi în vederea susţinerii programelor de sprijinire a Start Up-urilor aflate în portofoliul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, fiind avute în vedere programele IMM Pro, Rural Invest, Garant Construct şi Innovation.

„Guvernul a decis, astfel, să continue măsurile de sprijinire a mediului de afaceri din România, iar prin investiţiile din buget şi din fondurile europene ne vom asigura că economia va beneficia de resursele financiare necesare pentru dezvoltarea şi crearea de noi locuri de muncă", a informat premierul Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te