Circa 14.000 de oameni din 78 de localități au protestat marți seară împotriva restricțiilor COVID

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 31.03.2021 - 11:02
Sute de persoane au protestat din nou în București. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sute de persoane au protestat din nou în București. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marţi seară, mii de români nemulțumiți de regulile și restricțiile anti-COVID au ieșit din nou în stradă. Au fost 78 de manifestări în 39 de judeţe, la care au participat în total circa 14.000 de protestatari.

SHARE

Din păcate, unii au ales iar să se exprime violent, fiind date 1.300 de amenzi în valoare de 670.000 de lei. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că forţele de ordine au acţionat cu calm, cu profesionalism şi cu fermitate.

Dreptul la liberă exprimare este un drept garantat prin Constituţie. Din păcate, acest drept a fost înţeles greşit de către o minoritate, o minoritate care din păcate a ales să se exprime violent. Am văzut ce s-a întâmplat cu această minoritate, au instigat în permanenţă, au provocat forţele de ordine, au provocat statul într-un cuvânt.

Cu toate acestea aţi putut observa că forţele de ordine au reacţionat aşa cum trebuie să reacţioneze, cu calm, cu profesionalism, dar în acelaşi timp cu fermitate atunci când s-a constatat încălcarea legii. Forţele de ordine sunt în linia întâi de mai bine de un an de zile în lupta cu această pandemie şi cu toate acestea au asigurat protecţia celor care au ales să protesteze în aceste zile. Le mulţumesc pe această cale tuturor jandarmilor, poliţiştilor, poliţiştilor locali care au fost în dispozitiv în aceste zile şi au acţionat cu profesionalism”, a afirmat Lucian Bode. 

Citește și:

Cum au alimentat Guvernul, Poliția și Colegiul Medicilor protestele împotriva restricțiilor

Luni, circa 31.000 de protestatari, marți, 14.000

“Duminică au fost puţin peste 4.000 de protestatari. În seara zilei de luni am avut 76 de manifestări în 38 de judeţe, respectiv municipiul Bucureşti, au fost aproximativ 31.000 de protestatari, am aplicat 1.200 de sancţiuni în valoare de 800.000 de lei. Totodată, am întocmit opt dosare penale pentru că manifestările de luni din Bucureşti s-au soldat din păcate cu violenţă şi am întocmit dosare penale pentru ultraj, pentru nerespectarea regimului armelor, pentru furt, pentru distrugere.
 
În seara zilei de marţi am avut 78 de manifestări în 39 de judeţe plus municipiul Bucureşti. Au fost aproximativ 14.000 de protestatari, am aplicat 1.300 de sancţiuni în valoare de 670.000 de lei. S-au comis 11 infracţiuni la nivel naţional care vizează legea 55/2020, furt, nerespectarea regimului armelor, de asemenea, la nivelul municipiului Bucureşti s-au întocmit două dosare penale şi s-au aplicat 131 de sancţiuni, cele două dosare fiind pentru furt, respectiv pentru distrugere”, a explicat ministrul de Interne. 

La Brăila, mai multe persoane au atacat forţele de ordine

Bode s-a referit şi la situaţia de marți de la Brăila, acolo unde mai multe persoane au atacat forţele de ordine. 

“În jurul orei 23.30, un grup de tineri minori parte dintre ei au atacat forţele de ordine, au aruncat spre forţele de ordine cu diverse obiecte, au rănit un jandarm şi au provocat distrugeri la câteva autospeciale ale Jandarmeriei. S-a deschis un dosar de urmărire penală, sunt cercetări în curs şi în funcţie de ceea ce va rezulta în urma acestor cercetări se vor aplica prevederile legale”, a mai afirmat Bode.

Întrebat dacă situaţia a scăpat de sub control, având în vedere distrugerile care s-au înregistrat în Bucureşti, Lucian Bode a răspuns: “Între protestatari sunt din păcate foarte mulţi instigatori care instigă şi provoacă statul. Situaţia nu a scăpat de sub control, în permanenţă protestatarii au fost conduşi pe direcţia de mers, nu au fost agresiuni sub nicio formă, au explicat colegii mei ce s-a întâmplat acolo, trei protestatari s-au desprins din grup, au început să arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine, în momentul în care cei trei au fost rugaţi să intre în grup, s-au comportat violent, parte din ceilalţi protestatari au intevenit şi ei, s-au comportat violent, au aruncat cu pietre, cu bucăţi din carosabil şi Jandarmeria a fost obligată să intervină”.
 
 
Jandarmeria Brăila precizează că la protestul spontan care a avut loc marţi seară, în municipiul Brăila, mai mulţi protestatari s-au manifestat violent faţă de forţele de ordine, iar apoi au încercat să fugă cu două taxiuri, dar au fost opriţi de poliţişti şi jandarmi şi scoşi din cele două autoturisme.

Precizările au venit în urma apariţiei în mediul online a unor imagini video cu un protestatar întins pe carosabil, lângă un taxi.

"În data de 30.03.2021, în municipiul Brăila a avut loc un protest spontan în contextul pandemic la care au participat peste 100 de persoane, depăşind limita maximă permisă de actualele prevederi legale. Pe timpul manifestaţiei, mai multe persoane participante s-au manifestat violent faţă de forţele de ordine, în sensul că au aruncat cu pietre şi alte obiecte contondente atât în personal, cât şi în autospecialele de intervenţie. Deşi au fost somaţi să înceteze acţiunile agresive, aceştia au continuat să manifeste în acelaşi mod. În jurul orei 23,45, grupul de persoane violente a traversat în fugă intersecţia Căii Călăraşilor cu Bulevardul Independenţei şi s-a urcat în două taxiuri. Taxiurile au fost blocate de efectivele de Poliţie şi de un echipaj de jandarmi venit în sprijin. Manifestanţii violenţi au fost somaţi să coboare, dar aceştia au refuzat, fiind necesară extragerea lor. După extragere, aceste persoane au fost conduse la sediul Poliţiei pentru aplicarea măsurilor legale", se arată într-un comunicat al IJJ Brăila.

Jandarmeria Brăila mai arată că, "până în acest moment, niciun protestatar nu a necesitat îngrijiri medicale, toţi aflându-se la sediul Poliţiei Municipiului Brăila, unde urmează a fi aplicate măsurile legale".

"Pentru a verifica toate informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la acest incident, la nivel intern vor fi dispuse măsuri specifice", se menţionează în comunicatul IJJ Brăila.

Pe de altă parte, în urma imaginilor video apărute în spaţiul public, au fost demarate verificări de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila.

Astfel, a rezultat că la sediul Poliţiei Municipiului Brăila a fost condus de către jandarmi un grup de 19 tineri pentru a fi sancţionaţi în urma intervenţiei forţelor de ordine la manifestaţiile publice care au avut loc pe raza municipiului, precizează IPJ.

În sediul subunităţii, una dintre persoane a reclamat faptul că a avut o altercaţie cu un jandarm, solicitând să depună plângere penală.

Poliţiştii s-au sesizat pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, dosarul penal urmând a fi înaintat spre competentă soluţionare Parchetului Teritorial Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti, mai arată IPJ Brăila.

Peste 800 de persoane au protestat în stradă, marţi seară, împotriva restricţiilor impuse de autorităţi în context pandemic, fiind pentru a cincea zi consecutiv când au loc la Brăila manifestaţii pe acest subiect.

Protestatarii, în mare parte tineri şi adolescenţi, s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Brăila şi au pornit în marş pe Calea Călăraşilor, principala arteră a oraşului, protestând astfel faţă de noile restricţii ale autorităţilor centrale privind interzicerea circulaţiei după ora 20,00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori.

Manifestanţii au scandat 'Jos Guvernul', 'Libertate', Demisia', au făcut gălăgie cu vuvuzele şi au avut pancarte pe care se puteau citi mesaje precum 'Educaţia este baza societăţii! Deschideţi şcolile!', 'Vrem acces la spitale, de COVID nimeni nu moare!', 'Libertate te iubim, ori învingem ori murim!'.

Câteva sute de persoane au protestat în faţa Palatului Cotroceni, apoi au mers la Guvern

Câteva sute de persoane protestează, marţi seară, în faţa Palatului Cotroceni, venind în marş dinspre Piaţa Victoriei, unde s-au adunat pentru a manifesta împotriva măsurilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.

Pentru a treia zi consecutiv, în Bucureşti se protestează împotriva restricţiilor, participanţii adunându-se iniţial la Piaţa Universităţii, după care au plecat în marş spre Ministerul Afacerilor Interne, ulterior îndreptându-se spre Piaţa Victoriei, pentru a continua protestul în faţa sediului Guvernului.

După aproximativ două ore, cei prezenţi au plecat spre Palatul Cotroceni pe traseul: Calea Victoriei - Bulevardul Regina Elisabeta - Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Piaţa Operei - Bulevardul Eroii Sanitari.

Participanţii au fost flancaţi de jandarmi pe tot traseul.

În cea mai mare parte fără măşti de protecţie, manifestanţii au fluturat steaguri tricolore, au suflat în vuvuzele, au scandat împotriva autorităţilor şi au contestat restricţiile. 

 

 

 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te