Ciolacu nu poate da „păcănelele” afară din orașe. Există o lege care îl contrazice. Ce prevede

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.09.2023 - 14:14
Ciolacu nu poate da „păcănelele” afară din orașe - Foto: Pexels / Daria Sanykova (Imagine cu rol ilustrativ)
Ciolacu nu poate da „păcănelele” afară din orașe - Foto: Pexels / Daria Sanykova (Imagine cu rol ilustrativ)

Marcel Ciolacu spune că va da o lege care va da afară din orașe „păcănelele”. Ce pare că nu știe Ciolacu este că la Senat s-a votat o lege mult mai puțin restrictivă.

SHARE

Premierul Marcel Ciolacu zice că va exclude „păcănelele” din orașe. El uită că, la Senat, există o inițiativă votată deja mult, mai puțin restrictivă.

„Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a spus Ciolacu.

Citește și: Cum contribuie industria jocurilor de noroc la bugetul de stat în România

În România, potrivit unor statistici recente, 15% dintre adulți joacă o formă de joc de noroc, iar incidența dependenței de jocuri de noroc la persoanele de peste 18 ani este de 0,6%, adică aproximativ 98.000 de oameni.

Ciolacu pare să uite că Senatul a votat, în primăvară, proiectul de lege care prevede că nu pot fi obţinute autorizaţii pentru jocurile de noroc în spaţii aflate în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali de şcoli, locuri de joacă pentru copii, bănci, aşezăminte culturale, sănătate sau religioase.

„La articolul 15 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: c) spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, unor instituţii de credit sau unor instituţii financiare nebancare, unor aşezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi altele asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora; se interzice desfăşurarea de jocuri de noroc în spaţii care datorită amplasării ar conduce la obstrucţionarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locaţii de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, staţii ale mijloacelor de transport în comun etc.); în mod excepţional se admite organizarea de jocuri de noroc în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură şi altele de acest fel, cu condiţia să fie asigurate cumulativ următoarele condiţii: acces separat pentru jucători, să nu fie deranjate în vreun fel celelalte activităţi şi să poată fi restricţionat total accesul minorilor;”, arată un amendament admis la raportul favorabil al comisiilor adoptat dde către plenul Senatului.

Citește și: Neregulile grave de pe piața jocurilor de noroc dezvăluite de Newsweek, confirmate de Finanțe

Ar trebui ca la Camera Deputaților să se facă mari schimbări legislative pentru schimbarea legii.

Proiectul aparține USR

„Proiectul pe care l-am depus îşi propune să reglementeze domeniul jocurilor de noroc, în sensul de a îndepărta aşa-numitele păcănele din proximitatea şcolilor. Au apărut ca ciupercile după ploaie în jurul unităţilor de învăţământ şi sunt un exemplu negativ pentru toţi elevii. Cunoaştem situaţii în care elevii ies şi în pauze ca să joace în aceste săli de jocuri de noroc şi nimeni nu acţionează”, afirmă Filip Havârneanu, deputat USR şi membru în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te