Ciolacu, despre cum vrea PSD să saboteze calendarul alegerilor anticipatele. Legătura cu CCR

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.02.2020 - 10:35
Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD

Marcel Ciolacu a vorbit, la postul de televiziune Digi 24, despre modul în care PSD vrea să deraieze calendarul anticipatelor. Conform președintelui interimar al social-democraților, ar fi vorba despre atacarea la CCR a numirii lui Ludovic Orban pentru un nou mandat de premier.

SHARE

Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, la Digi24, că există suspiciuni de neconstituționalitate dacă Klaus Iohannis îl va nominaliza premier tot pe Ludovic Orban și că are încredere că „președintele respectă Constituția”. O suspiciune de neconstituționalitate poate fi înlăturată doar în urma judecății CCR, ceea ce înseamnă întârzierea procedurilor necesare pentru o eventuală declanșare a alegerilor anticipate.

Ciolacu a mai spus și că PSD și PRO România mai au nevoie de doar șapte voturi pentru susținerea propunerii de premier cu care vor să meargă la consultările de la Cotroceni.

Principalele declarații făcute de Marcel Ciolacu:        

- Ne lipsesc doar 7 voturi momentan. Sunt mari șanse ca PSD și PRO România să aibă mâine toate voturile necesare. Eu cred că președintele va urma calea constituțională. Este o mare diferență între nominalizarea premierului și votul în Parlament.

- Anticipatele nu reprezintă o variantă exclusă din această ecuație, dar până atunci sunt foarte multe lucruri de făcut. În primul rând, trebuie să intrăm într-o matcă constituțională.

- Nu știm cât de legală este ordonanța dată de domnul Orban, am înțeles că doar 5 din ele au aviz. Eu sunt președintele Camerei Deputaților și nu știu nici măcar numărul de ordonanțe dat aseară, darămite textele lor. Eu am aflat de ordonanța de anticipate că nu are avizul necesar. Sau îl are primit astăzi și e negativ.

- Faptul că PSD nu va vota guvernul nu îl va ajuta pe Orban pentru anticipate. Noi, totuși, suntem minoritari, vor fi alții care vor vota guvernul.

- Există suspiciuni de neconstituționalitate dacă Iohannis îl va nominaliza tot pe Orban premier, iar eu știu că președintele respectă Constituția. Amintiți-vă că Traian Băsescu nu a respectat Constituția atunci când a refuzat să îl nominalizeze premier chiar pe Klaus Iohannis.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.