Ciolacu: „Bugetul României nu trebuie să fie zgârcit privind comunicarea directă cu diaspora”

DE Alin Crișan | 04.07.2023 - 21:55
Marcel Ciolacu - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Premierul a participat marţi seară la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Germania, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Ambasadei României de la Berlin.

SHARE

Bugetul României nu trebuie să fie zgârcit în ceea ce priveşte comunicarea directă cu diaspora, trebuie să schimbăm într-un fel registrul pe care îl perpetuăm de 32 de ani, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Republica Federală Germania.

Ciolacu: „Bugetul României nu trebuie să fie zgârcit privind comunicarea directă cu diaspora”

"Trebuie împreună - nu am soluţiile astăzi, după trei săptămâni de premier, am doar bună-credinţă şi am o echipă extraordinară, cum şi dumneavoastră aveţi o ambasadoare extraordinară aici - trebuie să găsim soluţiile de a exista totuşi o comunicare între dumneavoastră şi cei de acasă. Trebuie să găsim o soluţie, să nu ne pierdem tradiţiile şi ce am învăţat fiecare la timpul nostru în România. Cu domnul ministru al economiei o să venim cu un program de start-up pentru diaspora. Ştiu că este aproape imposibil să vă lămurim, mai ales după ce v-aţi ancorat în societate şi copiii sunt înscrişi la şcoală şi v-aţi şi realizat, să mai reveniţi în România. Trebuie, împreună, să-i ajutăm şi pe cei care nu au acces la informaţie în ceea ce priveşte dreptul la muncă sau la drepturile lor ca şi cetăţeni, să găsim pârghiile cele mai bune", a afimat Marcel Ciolacu.

El a adăugat că trebuie mărit numărul de consulate acolo unde va fi nevoie.

"Sper să reuşim să construim împreună, şi cu doamna ministru de la Externe şi cu viitorii consuli, să încercăm să mărim numărul de consulate acolo unde este nevoie, poate să mai închidem din ele acolo unde nu este nevoie, dar trebuia cineva să stea în nu ştiu ce ţară. Să găsim pârghiile administrative. Bugetul României nu trebuie să fie zgârcit în ceea ce priveşte comunicarea directă cu diaspora. Indiferent dacă această imensă plusvaloare a părăsit România, statul român este dator de a menţine conexiunea cu dumneavoastră şi de a găsi pârghiile necesare de a vă simţi ancoraţi şi în decizia nu numai politică, pentru că aveţi dreptul de vot şi este bine să vi-l exprimaţi, cu toate că pe mine, de la PSD, nu m-aţi acoperit de voturi. Înţeleg motivele şi putem discuta despre ele, dar trebuie să găsim, pe lângă dreptul de vot, trebuie să găsim ceva ce n-a funcţionat până acum", a susţinut premierul.

Ciolacu a punctat faptul că în relaţia cu diaspora autorităţile de la Bucureşti trebuie să schimbe "registrul" perpetuat de 32 de ani.

Citește și: Mașini cu turişti, blocate de ploile puternice pe drumul spre cetatea Sarmizegetusa. Intervine ISU

"Trebuie să schimbăm într-un fel registrul pe care îl perpetuăm de 32 de ani. Parcă am rămas un pic prizonieri ai unui cerc şi nu mai căutăm alte soluţii. Vorbeam cu prim-ministrul Portugaliei, domnul Costa - şi Portugalia a trecut la un moment dat printr-un exod de migranţi. Mi-a spus foarte direct: nu mai încerca foarte mult, fiindcă foarte puţini se vor întoarce înapoi. Aşa am păţit şi noi, dar am ţinut o legătură foarte strânsă cu diaspora. Nu sunt bani aruncaţi pe fereastră de statul român. Trebuie să ne implicăm cu toţii, să-i ajutăm şi pe cei mai puţin norocoşi, ca să nu fie un abuz asupra lor, asupra forţei de muncă mai ieftină", a subliniat el.

Totodată, premierul a evidenţiat faptul că în România prin deciziile guvernamentale se încearcă echilibrarea zonelor de dezvoltare.

"Încercăm acum, după 32 de ani, ăsta este adevărul, să dezvoltăm şi infrastructura din Moldova noastră, de unde a fost exodul cel mai mare de români care au plecat în diaspora după '90. Lipsa de infrastructură, e normal, a dus şi la o ineficienţă economică şi la o lipsă de investiţii. Încercăm să echilibrăm zonele de dezvoltare ale României, astfel încât să creăm o echitate, în primul şi în primul rând, în interiorul României. Dar cum lucrurile nu se exclud unele pe altele, trebuie împreună - şi nu putem fără dumneavoastră, indiferent câţi consuli am pune, nu putem pune cât un consul pentru fiecare cetăţean român - fără implicarea dumneavoastră şi fără programe susţinute de statul român, punctuale, nu vom reuşi să aducem diaspora mai aproape de România şi diaspora să nu se mai uite urât către România când vine acasă", a declarat Ciolacu.

În acelaşi context, şeful Executivului şi-a exprimat speranţa că România va depăşi şi "momentul Schengen".

"Sper să depăşim şi momentul Schengen, să nu mai stăm la cozi când venim acasă din diaspora, de sărbători. Este o muncă ce nu o să se vadă mâine, este o muncă ce o să se vadă în timp, dar cred că avem cu toţii datoria să ne implicăm. Cei mai mulţi oameni din Europa au plecat din România, nu a existat un exod, o migraţie mai mare. Ăsta este adevărul. Trebuie să ne implicăm şi chiar dacă efectele nu sunt mâine, cred că e momentul să începem să le demarăm. Eu am mare încredere în experienţa a două doamne ( n.r. - ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ambasadoarea României în Germania, Adriana Stănescu) şi nu ar fi rău să pornim din Germania cu o altă abordare şi cu altfel de proiecte în ceea priveşte diaspora românească", a mai spus Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te