Cine este Cătălin Denciu, medicul erou care a intrat în foc pentru a salva pacienții de la ATI Neamț

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 15.11.2020 - 23:18
Medicul Cătălin Denciu va fi transferat la un spital din Belgia Foto: Facebook /Ioan Cătălin Denciu

Medicul Ioan Cătălin Denciu, 48 de ani, a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului după ce a intrat în foc pentru a-i salva pe oamenii care se aflau la secția ATI Spitalului Județean Neamț când a izbucnit incendiul.

SHARE

Cătălin Denciu, care a fost colg de facultate cu Nelu Tătaru, provine dintr-o familie de medici iar soția sa este ginecolog.

„Este un profesionist, suntem și prieteni, colegi de facultate. Își face meseria după cum am văzut și în această seară încercând să salveze și acei pacienți”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Medicul era de gardă în seara tragediei și a intrat pur și simplu în flăcări pentru a-i salva pe pacienți. 

El a fost și cel care a ajutat la evacuarea pacienților din celălalt salon. „A făcut asta din dorinţa lui de a salva cât mai multe vieţi. Putem spune că s-a aruncat în flăcări pentru a-i salva. El a scos pacienți și din salonul alăturat. A încercat să intervină şi unde ardea. Asistenta a încercat să îl ajute”, a povestit directorul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, Lucian Micu.

Combinezonul i-a luat foc, iar medicul a suferi arsuri grave la nivelul membrelor superioare.

În incediu a mai fost rănită și asistenta medicală care l-a ajutat pe medicul Cătălin Denciu, însă, din fericire, ea a suferit arsuri ușoare.

Medicul Denciu, care a suferit arsuri de 40%, este stabil și conștient și va fi tratat la un spital din Belgia.

Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian (Otopeni) duminică dimineață, la ora 7.30.

Transferul medicului s-a realizat cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.
 
Pacientul va fi preluat de medicii militari belgieni, care vor stabili, după finalizarea procedurilor de evaluare medicală, conduita terapeutică şi de suport medical, conform Ministerului Apărării.

Un incendiu puternic a izbucnit, ieri, în jurul orei 18:30, la secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, unde bolnavii COVID se aflau intubați. A fost activat planul roșu de intervenție. Zece persoane au murit și alți cinci se află în stare critică.  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.