Cine e proprietarul austriac ce i-a închiriat lui Elon Musk, Castelul Bran. Pierdut de stat în 2006

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.10.2022 - 18:04
Elon Musk la Castelul Bran - FOTO: A1

Actrița Angelina Jolie, co-fondatorul Google Larry Page, fondatorul PayPal Peter Thiel, fondatorul Google Sergey Brin și alți prieteni magnați ai miliardarului Elon Musk au fost invitați la petrecerea privată de Halloween organizată la Bran.

SHARE

Prima referire la castel apare în jurul anul 1211 și se spune că cetatea a fost construită de cvalaeri.

La 1 decembrie 1920, din inițiativa primarului Karl Ernst Schnell, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. La moartea reginei, în 1938, castelul a fost moștenit de către fiica sa preferată, principesa Ileana, căsătorită cu arhiducele Anton, membru al fostei familii imperiale de Habsburg. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ileana s-a întors cu familia în țară și a locuit la Bran. A înființat un spital pentru victimele războiului.

Retrocedat după Revoluție

După 1948 Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român.

La 18 mai 2006, după o perioadă de proceduri juridice, castelul este retrocedat legal moștenitorilor din familia de Habsburg. Cu toate acestea, statul român, prin Ministerul Culturii, îl va administra tranzitoriu și în următorii trei ani.

La data de 1 iunie 2009, castelul intră pe deplin în posesia moștenitorilor Principesei Ileana: arhiducele Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen și arhiducesa Elisabeta Sandhofer.

Dominic de Habsburg (n. 4 iulie 1937, Hollabrunn, Austria) este fiul arhiducelui Anton de Habsburg și al Principesei Ileana a României. Ca membru al liniei Habsburg-Lorena din Casa de Habsburg a moștenit titlurile de arhiduce al Austriei și mare duce de Toscana. Pe data de 26 mai 2006, în calitate de succesor al mamei sale, i-a fost restituit Castelul Bran, arată și wikipedia.

Despre istoria castelului AICI

Castelul este deschis publicului dar numai pentru vizitare, un bilet fiind 40 de lei. Mass-media spune că Musk a închiriat castelul cu o sumă între 70 și 100.000 euro. La castel nu sunt camere de închiriat.

Petrecere privată

 Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, alături de Angelina Jolie și de alți mega-miliardari, ar petrece Halloween-ul la Castelul Bran. Prieten de 20 de ani cu Musk, magnatul american Peter Thiel, fondatorul PayPal, a ajuns deja la București împreună cu partenerul lui, miliardarul Matt Danzeisen.

Pe listă se mai află Sergey Brin, fondatorul Google, Steve Jurvetson, fondator Hotmail și în prezent în board-ul Space X, Luke Nosek, co-fondator PayPal, fondator al Gigafund – un fond de investiții axat pe explorarea spațiului și primul investitor în Space X-ul lui Musk. De asemenea, la eveniment va participa și magnatul Larry Page, al 17 lea cel mai bogat om din lume în 2022 și co-fondator Google, dar și vedete de talie mondială, actori și artiști.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te