Cine e noul director al Spitalului Pantelimon după cazul morților suspecte. Mulți medici au refuzat

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.08.2024 - 11:33
Cine e noul director al Spitalului Pantelimon după cazul morților suspecte. Mulți medici au refuzat - Foto: INQUAM Photos / George Călin
Cine e noul director al Spitalului Pantelimon după cazul morților suspecte. Mulți medici au refuzat - Foto: INQUAM Photos / George Călin

Cine e noul director al Spitalului Pantelimon după cazul morților suspecte. Spitalul Sfântul Pantelimon din București va avea un nou director interimar în plin scandal național după ce două doctorițe au fost acuzate de omor calificat.

SHARE

Răzvan Jitianu, șeful Blocului Operator Central și medic primar de chirurgie generală, a fost numit director interimar pentru următoarele două luni, după ce mai mulți medici au refuzat să accepte postul după scandalul provocat de decesele suspecte în care două doctorițe au fost arestate preventiv sub acuzația de omor calificat.

Cine e noul director al Spitalului Pantelimon după cazul morților suspecte. Mulți medici au refuzat

Răzvan Jitianu lucrează de 21 de ani la Spitalul Sf. Pantelimon și a fost ales pentru a prelua conducerea spitalului după demisia fostului director, cerută de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și de premierul României.

Demisia a fost solicitată în contextul unor anchete în desfășurare și al unor evenimente recente care au afectat imaginea instituției.

„Schimbarea de gardă” decizie vine pe fondul unor anchete în desfăşurare şi a unor evenimente recente care au afectat încrederea publicului în Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”.

„Recent, spitalul nostru a fost în centrul unui scandal major. Înţelegem pe deplin gravitatea situaţiei şi impactul negativ pe care acesta l-a avut asupra familiilor pacienţilor şi asupra încrederii comunităţii în sistemul de sănătate”, afirmă medicul în mesajul postat vineri pe Facebook.

De la ce a plecat cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon

Tribunalul București a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor două doctorițe de la spitalul „Sfântul Pantelimon” acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI.

Anchetatorii susțin că două doctorițe din secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din București au provocat intenționat moartea unui pacient în vârstă de 54 de ani. Acesta fusese internat în stare gravă, iar moartea sa ar fi fost cauzată de scăderea dozei de noradrenalină, ceea ce a condus la un stop cardio-respirator fatal.

Una dintre doctorițele acuzate de omor calificat și tentativă de omor era cunoscută sub porecla „doamna cu coasa”, după cum reiese din referatul procurorilor, scrie DIGI24.

Conform procurorilor, doctorița a implementat un sistem de „eficientizare” în secția ATI, presupunând reducerea dozelor de noradrenalină, considerată un plan premeditat pentru provocarea deceselor pacienților.

Citește și: 6.000€/lună iau medicii din Spitalul Pantelimon unde se moare suspect. Doar sporurile sunt 3.000€

Potrivit anchetatorilor, pacienții erau evaluați încă de la admiterea în secție, unii dintre ei fiind etichetați simbolic drept „de lăsat”.

În referatul procurorilor se menționează că doctorița ar fi modificat dozele de noradrenalină fără documentarea corespunzătoare. Într-un caz specific, ea a redus doza de la 15 ml pe oră la 1 ml pe oră, indicând unei asistente să treacă valoarea inițială în foaia de observație, în ciuda modificării reale.

Citește și: Rafila cere demisia directorului Spitalului Pantelimon. Corpul său de control îl dădea nevinovat

Procurorii au descoperit că asistentele care încercau să resusciteze pacienții critici erau adesea certate de medici. În anumite cazuri, asistentele au administrat pe ascuns doze mai mari de noradrenalină pentru a menține pacienții în viață.

”Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Iniţial s-a vorbit despre decesul a 20 de pacienţi în condiţii similare, apoi cifrele oficiale au arătat că, în perioada indicată în reclamaţie, 17 pacienţi au decedat în Spitalul ”Sfântul Pantelimon”. Oficial însă, acuzaţiile formulate de către procurori de referă la un singur pacient.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te