Cine a fost Edward Colston, cel a cărui statuie a fost dărâmată de protestatarii din Bristol

DE Adelina Sahlean | 08.06.2020 - 14:10
Foto: CNN

Statuia lui Edward Colston ce a fost dărâmată duminică de pe soclul ei și împinsă în apă de protestatari provoacă de multă vreme dispute în Bristol, scrie Guardian.

SHARE

Statuia de bronz de 5,5 metri înălțime este pe bulevardul Colston din 1995, ca omagiu pentru activitatea sa filantropică, acest bulveard fiind realizat chiar de Colston după ce și-a vândut participația la compania implicată în traficarea a zeci de mii de sclavi.

Printre activitățile sale în beneficiul orașului se numără finanțarea de școli, case sociale și biserici. Deși Colston s-a născut în Bristol, în 1636, el nu a trăit aici ca adult. Toată activitatea sa legată de traficul de sclavi a fost desfășurată din Londra.

Colston și-a petrecut copilăria într-o familie de comercianți bogați din Bristol, apoi plecând la studii în Londra, unde a devenit un comerciant de succes cu textile și lână.

În 1680 el s-a alăturat Companiei Africane Regale (RAC) ce avea monopol asupra traficului cu sclavi în Africa de West. Compania era condusă formal de fratele Regelui Charles al II-lea, care ulterior, a urcat pe tron ca James al II-lea.

Compania își însemna sclavii – inclusiv femeile și copii – toți având pe piept însemnate cu fierul roșu inițialele RAC.

Se apreciază că aceasta a vândut aproximativ 100.000 de africani în Caraibe și în Americi, între 1672 și 1689, iar Colston și-a făcut cea mai mare parte a averii cu ajutorul companiei, apoi trecând la activități bancare. El și-a vândut acțiunile la Companis Africană Regală către Prințul William în 1689, după ce acesta din urmă a orchestrat Revoluția Glorioasă și a luat puterea de la James al II-lea.

Apoi, Colston a început să-și dezvolte o reputație de filantrop ce dona către cauze caritabile precum școli și spitale din Bristol și Londra. A fost pentru scurt timp parlamentar de Bristol, înainte să moară, în 1921. Este înmormântat în Biserica Tuturor Sfinților din Bristol. Activitatea sa filantropică a făcut ca numele Colston să fie prezent în tot Bristolul. În afară de statuie, cu numele său mai sunt o școală, o sală de concerte, o clădire de birouri, o stradă și un bulevard.

Mai mulți activiști argumentează de ani de zile că legăturile sale cu sclavia înseamnă că este nevoie de reanalizarea contribuției pe care a adus-o orașului. În 2018 s-a decis schimbarea plăcii de pe statuie pentru a fi menționate și activitățile sale de trafic cu sclavi, dar nu s-a ajuns la un consens în privința formulării.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.