Cercetătorii din Cambodgia colectează probe de la lilieci pentru a afla cum a apărut Covid-19

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.09.2021 - 14:25
Cercetătorii din Cambodgia colectează probe de la lilieci pentru a afla cum a apărut Covid-19/FOTO: Unsplash

O echipă de cercetători de la Institutul Pasteur din Cambodgia colectează probe de la coloniile de lilieci din nordul ţării în încercarea de a înţelege cum a apărut pandemia de coronavirus, întorcându-se într-o regiune în care un virus foarte similar a fost descoperit.

SHARE

Două eşantioane de la liliecii cu potcoavă fuseseră colectate în 2010 în provincia Stung Treng din apropiere de Laos şi păstrate în congelatoare la Institutul Pasteur din Cambodgia (IPC), cu sediul la Phnom Penh.

Teste efectuate asupra acestora anul trecut au indicat prezenţa unei rude apropiate a coronavirusului care a ucis peste 4,6 milioane de oameni la nivel mondial.

În urma acestei descoperiri, o echipă de opt cercetători din cadrul IPC a recoltat mostre de la lilieci şi a colectat date despre specia, sexul, vârsta şi alte caracteristici ale acestora timp de o săptămână. Cercetări similare se desfăşoară şi în Filipine.

Citește și: Deputatul care vrea să conducă țara cu Biblia: două doctorate, 7 terenuri, 110.000 € dați împrumut

„Sperăm că rezultatul acestui studiu să poate ajuta lumea să aibă o mai bună înţelegere despre COVID-19”, a declarat pentru Reuters coordonatoarea echipei pe teren, Thavry Hoem.

Speciile-gazdă, cum ar fi liliecii, nu prezintă de obicei simptome ale prezenţei agenţilor patogeni, însă aceştia pot avea efecte devastatoare dacă sunt transmişi oamenilor sau altor animale.

Dr. Veasna Duong, şeful departamentului de virologie din cadrul IPC, afirmă că institutul a organizat patru astfel de misiuni de cercetare în ultimii doi ani în speranţa de a descoperi indicii despre originea şi evoluţia virusului identificat la lilieci.

Citește și: FOTO Cătălin Botezatu a făcut-o praf pe Andreea Marin: Ieftin, obosit. Daniela Crudu e mai bine

„Vrem să aflăm dacă virusul este încă acolo şi... să ştim cum a evoluat”, a declarat acesta pentru Reuters.

Printre viruşii mortali la originea cărora se află liliecii se numără Ebola şi coronavirusuri precum Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) şi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.